iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва проверка на язовирите

Започва проверка на язовирите

Със заповед на областния управител, от днес междуведомствената комисия започва  проверки  за  обследване на техническото и експлоатационно състояние и аварийно планиране на водните обекти в областта – язовири, хвостохранилища, шламохранилища, сгуроотвали, ВиК - системи, открити рудници, кариери за добив на инертни материали.


Основната задача на комисията е определянето на засегнатите участъци от пътната и ж.п. инфраструктура, предпазни диги и други инфраструктурни обекти, засегнати от вредното въздействие на водите през 2010 г.  Експертите ще проверяват участъците, за които има издадени разрешителни за ползване на воден обект с цел изземване на наносни отложения, както и кариерите за добив на инертни материали по смисъла на закона за подземните богатства.


На днешното заседание, заместник – областният управител Георги Шарлачки припомни събитията от 04 декември 2010 г., когато наводненията нанесоха  големи поражения. Той информира членовете на комисията, че до тези последствия се е стигнало, защото някой определено не си е свършил работата. Затова той настоя всички да бъдат по-прецизни и отговорни, за да се предотвратят подобни случаи.


Днес комисията проверява състоянието на Сгуроотвал 7-ми септември, Кудин дол, яз. Бушляк и яз.Студена. Проверките ще продължат до 22 март 2011 г. по предварително утвърден график. За целта кметовете на общините следва да осигурят присъствието на собствениците, наемателите или концесионерите на хидро-техническите съоръжения.


До средата на месец април 2011 г. междуведомствената комисия трябва да представи на областния управител протокол от пролетната проверка  на потенциално опасните водни обекти на територията на област Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.