iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започват да се борят с кърлежите в пернишко

Започват да се борят с кърлежите в пернишко 05_1432531578

Въпреки че от началото на годината до средата най май в пернишката РЗИ е регистриран само един случай на лаймска болест, през кабинетите на отделението за спешна помощ на пернишката болница са преминали над 119 души с данни за ухапване от кърлежи. При 71 от тях или 60% ухапването е станало в периода от средата на април до средата на май. Това сочат данни на Инспекцията.

През същия период на миналата година съобщените в РЗИ на ухапани от кърлежи, при които е имало съмнение за лаймска болест, са били 27, от тях 15 са били потвърдени. Тогава е бил регистриран и един случай на марсилска треска. Според здравните инспектори обаче реалният брой на заболяванията, причинени в резултат на кърлежово преносими инфекции е много по-голям, тъй като много хора, особено възрастните, живеещи в отдалечени села, не посещават лекар и се самолекуват. Често първото посещение в кабинета на специалист е месеци след ухапването, след като вече са налице неврологични, ставни, очни, сърдечни проблеми.

Заради промените в климата в резултат на глобалното затопляне, които са предпоставка за неконтролируемо нарастване на популациите на акарите и комарите, в Пернишко се наблюдава увеличаване на заболяванията от трансмисивни инфекции, алармират от РЗИ. Инспекцията вече е подготвила разпращането на писма и предписания, които ще бъдат изпратени до кметовете на шестте общини в областта, за да се извърши едновременно минимум двукратно третиране на тревните площи за унищожаване на кърлежите през пролетта и контролна дезинфекция на откритите пясъчници по детските площадки.

От Здравната инспекция в Перник поясниха, че разполагат с достатъчно тестове за извършване на серологични изследвания за лабораторно потвърждаване на съмнителни случаи на лаймска болест, която е най-често срещаната кърлежово преносима инфекция в областта.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.