iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започват кампания за злоупотребата с алкохол в Перник

Започват кампания за злоупотребата с алкохол в Перник 10_1414060792

Информационна кампания относно здравния риск от употребата и злоупотребата с алкохол започва регионална здравна инспекция – Перник. Мотото на кампанията е „Алкохол или здраве – има избор!".

Целта й е повишаване нивото на информираност на населението, относно здравния риск от употребата и злоупотребата с алкохол, същността на алкохолната зависимост и нейните здравни, социални и икономически ефекти, както и формиране на нетърпимост към употребата на алкохол преди шофиране.В рамките на кампанията РЗИ – Перник, планира осъществяване на следните дейности: провеждане на анкетно проучване „За и против алкохола" сред ученици във възрастовата група 13-14 години от четири училища в региона, провеждане на дискусии с видеопокази на филма „Път без изход" сред ученици на възраст 13-19 години; провеждане на демонстрации с очила за симулиране на алкохолно опиянение; изготвяне на информационен материал за здравните рискове от употребата и злоуопотребата с алкохол.

Според проучване на Световната здравна организация за алкохолните навици по света над половин милион българи (или около 7% от населението) са пристрастени към алкохола. Почти половината от тях прекаляват с такива количества, че си вредят сериозно. Близо една трета изпадат в „тежки епизоди на пиянство", които са считани за най-опасният вид. Държавата ни е сред страните със сравнително висок брой на изгубени години заради преждевременна смърт, причинена от алкохол и заболявания, свързани с честата му употреба.Анализът е направен за 194 страни, като за България са използвани официални данни от 2003 до 2012 г.

В периода 2003 до 2005 г. българите над 15 години са изпивали средно по 11.6 литра твърд алкохол годишно. Това количество е намаляло минимално през следващите три години, като от 2008 до 2010 г. е 11.4 л. Тъй като от всички преброени питиета има и голям брой такива, които са епизодични, истинското количество, което поглъщат редовните потребители на алкохол у нас е 16.9 литра на година, изчисляват от СЗО.

Средното количество твърда алкохол, което мъжете у нас са изпили през 2010 г., надвишава над три пъти това на пиещите жени – 17.9 към 5.3 л. Мъжете със зависимост пък са два пъти повече от жените.

Докладът отчита още, че близо една трета от възрастните у нас са въздържатели, като близо половината от тях никога не са били почитатели на алкохола, а останалите са успели да се откажат от
вредния навик.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.