iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жителите на Дрен протестират срещу закриването на SOS селището

Жителите на Дрен протестират срещу закриването на SOS селището 01_1422347977

Жителите на пернишкото село Дрен излязоха на протест срещу закриването на местното SOS селище. В селището живеят десетки деца.

Решението за закриването му е на организацията SOS - Детски селища и цели по-добрата интеграция и социализация на децата. До края на годината хлапетата и приемните им семейства ще бъдат преместени в апартаменти и къщи в София и Перник.

Тази промяна е част от стратегията за развитие на SOS – Детски селища за периода до 2020 година, с която трябва да се оптимизират разходите. В Дрен обаче се притесняват, че със закриването на селището селцето ще замре, защото и малкото работещи местни жители щели да останат без работа. Теренът, върху който е селището, е общински и още преди 20 години, когато е сключен договорът, е отбелязано, че той се предоставя само за цели, свързани с образованието на деца.

„Детското селище не трябва да се затваря, защото жизнената среда в Дрен е изключително подходяща за възстановяване на децата, след като са били изведени от рисковата среда на техните семейства”, заяви Ивайло Шопски от Инициативния комитет за спасение на „SOS детско селище” пред БНТ.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.