iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Живото агнешко за Великден ще бъде от 6 до 7 лв./кг

Живото агнешко за Великден ще бъде от 6 до 7 лв./кг  03_1458723324

Родното овцевъдство ще задоволи нуждите на българския пазар за този Великден. Това прогнозират от Асоциацията на овцевъдите. Цените се очертават от 6 до 7 лв./кг за живо агне, подобни на тези през миналата година.

Практиката е да се внася старо замразено агнешко месо за празниците от трети страни, което варираше между 5 и 6 лв./кг. Освен от Нова Зеландия имаше внос на агнешко и от Чили.

„Предлагане на българско агнешко месо ще има“, коментира председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред „Труд“.

Износът на агнешко месо е насочен главно към Италия (католическият Великден е тази неделя, бел. ред.), като количеството е много малко и няма да се отрази на българското месо за празниците. „50 000 агнета изнасяме годишно, като малка част е за Гърция и Хърватия, изготвяме и договор с Йордания за износ“, заяви той.

Потребителите трябва да са по-бдителни по празниците и да не избират по-евтиното месо, защото не е гарантирано дали е размразявано и на колко години е. Председателят на Асоциацията на овцевъдите коментира, че некачественото месо съдържа химикали и микроби, които влошават качеството на продукта. Затова призова българския потребител да избере агнетата от български лицензирани ферми, тъй като те не използват пестициди и отглеждат животните по екологично съобразен начин.

„Изисквайте документ за произхода и качеството на агнешкото месо от продавача в магазина“, съветва Бисер Чилингиров. Той препоръчва на потребителите да купуват агнешкото от фермери, лицензирани магазини за месо, както и по-малките вериги магазини. До другия сезон лицензирани български продукти от животински произход ще се съберат в регистър на сайта на Националната овцевъдна асоциация.

Бисер Чилингиров коментира за "Труд", че работят за конкурентоспособност на овцевъдния бранш, който е в ръст. „За улеснение на потребителите ще изготвим сайт с регистър на фермите на браншовата организация, които са с лиценз за продажба на агнешко месо, за да може да се правят поръчки на агне дори до вкъщи.“

„Овцевъдството е в ръст от 6 години, като за тази година има 1 280 000 овце майки, от тях се очакват 1 500 000 агнета“, заяви Бисер Чилингиров. „В Европа овцевъдните продукти са дефицит, затова трябва да наблегнем върху тях, нямаме защитен патент на най-българския продукт, но сега разработваме нова марка „бяло българско саламурено овче сирене“, което ще е готово до другия сезон“, коментира Чилингиров.

В полза на развитието на българските овцевъди Асоциацията има договор с Тракийския университет да предоставя стажове на студенти, които да практикуват директно във фермите.

Браншовата организация ще изисква и строги санкции за млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия, които заблуждават потребителите с неточни етикети за съдържанието на съответните продукти.

"Tруд" провери цените на агнешкото месо, което се продава сега на пазарите в София. Цените на дребно за цяло агне са 12 лв./кг в месарници на Женския пазар. Произходът на месото е българско, като цените на агнешкия комплект е 6 лв/кг. Килограм агнешко месо на столичния пазар Ситняково може да намерите за 14,50 лв., доставено от град Троян. Уверяват, че месото е преминало медицински проверки и е с гарантиран произход. Агнешкият комплект е на цени от 7 - 7,50 лв./кг.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.