iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес организираха форум за патриотичното възпитание на младите хора

Днес организираха форум за патриотичното възпитание на младите хора 06_1403100114

Днес в Перник се организира форум за патриотичното възпитание на младите хора в партньорство с Националната инициатива “Една детска сълза – една молитва” под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. На него стана ясно, че нацията ни е разединена и пълна с омраза, нямаме никакви национални идеали, а младите хора загубиха националната си идентичност. Време е да се вгледаме в себе си, в нашето минало, да набележим пътя си и да се обединим като народ- за това призова областният управител Михаил Михайлов.

В препълнената зала на Двореца на културата дойдоха академици, генерали, представители на църквата, полицията интелектуалци, учители, бизнесмени, представители на различни обществени и културни институции, кметове и политици.

Маргарита Радева-началник на кабинета на вицепрезидента прочете поздравителен адрес от името на Маргарита Попова, която поздрави организаторите на дискусията и инициативата на областната управа “ Силна България”, която бе насочена към децата от Перник. Поздравителни адреси изпратиха Държавната агенция за закрила на детето и омбудсмана Константин Пенчев.

“Децата ни си отиват от България, но не историята ще ги върне, а една стабилна правова държава, каквато още не сме изградили. Църквата не е безразлична към съдбата на страната ни и към нейните честни хора. Негово светейшество патриарх Неофит, който ме проводи на тази среща, ми напомни думите на Исус: “В света има много страдание, но аз дерзах. Аз победих този свят”- това каза протосингер Ангел от Софийската митрополия.

„Нека историята бъде наш водач по верния път към сплотяване на нацията. Този, който не се учи от собствената си история, си остава дете”, припомни думите на Цицерон академик Васил Гюзелев.

На същото мнение бяха и другите двама академици историци.

„Българското Възраждане започва в края на 18-ти век почти от нищото. Българите тогава са само едно малограмотно население, което не знае нищо за себе си. Представяте ли си какво е трябвало да се направи тогава, за да се случи чудото –само за 3-4 десетилетия българското самосъзнание да се пробуди. Що за безобразие е днешните управляващи да си общуват чрез пресата. Те не са прости, но нямат нужното възпитание. Липсата на обществена култура е един от големите ни проблеми в момента”- изтъкна академик Константин Косев.

„Трябва да спрем да се самооплюваме. Така рухна националното ни самочувствие. Националната идентичност на днешните млади хора е размита чрез интернет, но историята ни дава оптимизъм, че сме живяли в много по-тежки времена и пак сме намирали сили и решения”- допълни академик Георги Марков, който припомни, че още през 1997- 1998-ма година бе написана Национална доктрина, на която обаче тогава Народното събрание не обърна никакво внимание.

„Насъскването ни към омраза започна от политиците. Те са виновни за това, както и за разкола в църквата ни. Те ходят на църква само да запалят по една демагогска свещ, не са никак смирени, а търчат като папагали за да се харесат на силния на деня. Повечето от нашите политици са полуграмотни. Купуват си дипломите, като влязат в парламента. Трябва да отпушим слуха им, да чуят какво казват хората на форуми като този. Да живее Перник, да живее отечеството”- каза в типичния си емоционален стил литературоведът Иван Гранитски.

За ролята на историята във възпитанието на децата и начините, по които тя се преподава в училище говориха още ген.- лейтенант Цветков- председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и Асоциацията на сухопътните войски и проф.д-р Евгени Сачев- член на УС на Организацията на обединените българи.

Трябва да бъдат пренебрегнати лични и партийни интереси и да се работи целенасочено и последователно с ясни приоритети. За патриотичното възпитание на младите хора трябва да носи отговорност цялото ни общество, категорични бяха участниците в дискусията.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.