iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът на Перник отговаря на транспортния министър през bTV за маршрутките

Росица Янакиева и Александър Цветков си говорят през телевизора

Транспортният министър Александър Цветков и кметът на Перник Росица Янакиева си говорят през телевизора на тема маршрутки без шанс да се разберат.

В петък транспортният министър, доста неподготвен, заяви, че "топката е в кмета на Перник".

Днес Кметът на Перник Росица Янакиева пое топката и отговори: спазването на закона лишава хората от възможността да пътуват удобно.

Александър Цветков: Това е задължение на кмета на Перник – да възложи тези линии за превоз до София на легални превозвачи чрез конкурс. Това нещо години наред не е направено. В момента няма редовна линия – нормална легална, с което е захранен сивия сектор. 22 маршрутни разписания само от Перник не са възложени от кмета на Перник.

От Студена, от Драгичево - това са линии до София, които е трябвало да бъдат възложени. Всеки ден 24 разписания не са изпълнявани. И сега всъщност, когато ударихме сивия сектор, нелегалните превозвачи, които са заели тази ниша, отворена им много удобно седно съвсем умишлено бездейдствие от страна на кмета на община Перник, защото години наред не се дават линии. От община Перник трябва да се сключат договори и тя да бъде така добра бързо да си свърши работата. Квотата на София е запълнена и те движат. Топката е в кмета на Перник.   


Росица Янакиева: Не приемам тежките обвинения от страна на министър Цветков. Напротив, през 2001 година е утвърдено междуобластно разписание с 48 курса. От тях 32 курса са от квотата на Перник и 16 курса от квотата на София. През 2008 година предвид големия пътникопоток по инициатива на Община Перник поискахме увеличаване на разписанието с нови курсове, то е прието през 2008г. и курсовете стават 60.

При това утвърждаване на разписанието квотата вече е различна - 50 на 50. Курсовете, които община Перник изпълнява, чрез нашите превозвачи е 30, толкова са и от София. Сами разбирате, че няма какво да обявяваме на конкурс.

Проблемът се  поради от изменение на наредба 33, където в така наречения "Специализиран превоз" се отнема възможността организирани групи хора да пътуват по договор.

Най - напред "Транс експрес груп" искаше от общината да одобри едно такова разписание, което ние отказваме, защото е извън регламента на закона. Фирмата  предлага да се сключи договор между фирмата и нейна дъщерна фирма и да вози 1500 човека до София. Сами разбирате, че това не е възможно и не е вярно, поради което ние правим отказ и сигнализираме Районна прокуратура Перник да направи проверка.

 Едновременно с това, на база всички тези нарушения на разписанията и отнемане на пътниците от легалните превозвачи, аз сигнализирах министъра на транспорта г-н Цветков с писмво от 16 февруари 2010г. да бъдат предприети мерки от страна на органите, които могат да предприемат мерки. Това е само и единствено Държавната автомобилна инспекция, в случая в  Перник и София.

Тази фирма не отговаря на условията. Тази фирма иска с  дъщерна фирма да превозва 1500 хора. Тя иска нещо, което не може да изпълни и нарушава утвърдената и одобрена транспортна схема. Това е междуобластната транспортна схема на София и Перник. Тя се утвърждава по предложение на областния управител пред министъра на транспорта.

Измененията на закона и на наредбата променят възможността на хората да пътуват така, както са го правили досега. По простата причина, че невъзложени линии няма. Има една линия в село Драгичево, което е един курс, който тръгва от 6 часа в Драгичево и вечерта се връща от 6 часа в София. В същото време законът забранява промяна на тези разписания до 1 януари 2013 година.

Ние трябва да седнем с министър Цветков и да помислим за многото хора, които всеки ден пътуват от Перник до София и да търсим алтернативни варианти.

Спазването на закона ги лишава да пътуват по начина, по който са пътували до сега. От всеки квартал или населено място от община Перник до работното място на тези хора в София трябва да сменят 3 до 4 вида транспорт.

Ежедневно между Перник и София пътуват около 20 000 човека. Една голяма част разбира се са с личен транспорт, но не малка част - около 5 000 човека пътуват с обществен транспорт. За това е нужно специално внимание, защото между София и Перник има особени транспортни взаимоотношения и е нужен специален подход за решаването на този въпрос.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.