iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прогонените бежанци от Калище се преместиха в София

Прогонените бежанци от Калище се преместиха в София 09_1411022402

Прогонените деца от Калище заедно със семействата си, си тръгнаха от Ковачевци. В сряда сутринта са били изведени пет семейства афганистанци и сомалийци от лагера в селото.

Заедно с 9-те деца, които искат да учат в българско училище, те са транспортирани с бус до бежанския лагер в „Овча купел“ в София.

До извеждането на семействата се стигна след бунта на жителите на община Ковачевци, които отказаха децата им да учат в едно училище с афганчета и сомалийчета. Обяснението им бе, че учениците в местното училище са само 18, а децата на имигрантите са 12 и няма как да се интегрират, съобщи struma.bg.

Родителите пък нямат статут на бежанци, заради което водят дела в Административния съд.

Междувременно стана известно, че БЧК ще отнеме приза за хуманност на кмета на Ковачевци Васил Станимиров. Точно Станимиров поведе родителите срещу приемането на 12 деца на бежанци в училището в село Калище.

Припомняме, че само преди дни се разрази скандал след като деца на бежанци не бяха приети в училището в с. Калище, Пернишко.

Вчера сутринта говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков каза, че първият подобен случай е бил във Вършец. Тогава е било отказано да бъдат приети деца с мотива, че “хората не били предупредени и не ги искат.”

Actualno.com вече изпрати запитване до Агенцията по бежанците в колко училища в България са разпределени деца на бежанци и на коя дата Община Ковачевци е уведомена за идването на децата в училището в Калище, което предизвика бурната и скандална реакция на част от местните жители. Обещанието на Агенцията е да отговори до края на седмицата, защото била “засипана от прибързани и некомпетентни питания около скандала в Ковачевци”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.