iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Събират Сурва в Етногравски център в Ковачевци

Васил Станимиров и В. Тодоров снимка: Градски вестник

Етнографски център „Сурвакари” –село  Ковачевци ще събере в експозиция сурвакарските игри по селата в общината.  Вече няколко години гости от близо и далеч привлича пролетния празник „Долината на маските”, а сега е на път сбъдването и на отдавнашното намерение за създаване на Етнографския  център „Сурвакари”. За този проект се говори отдавна, но ето че той вече е факт. Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров ощи миналата година подписа договор с Фонд „Земеделие” за осъществяването му , а сега започва и практическата реализация. Проектът е поПрограмата за развитие на селските райони – мярка 313- „Насърчаване на туристическите дейности”. Общата му стойност е 251 642 лв. без ДДС.

Срокът за извършване на инвестицията е 24 месеца след съгласуване на последната по време процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по проекта.

Етнографският център „Сурвакари”  в село  Ковачевци ще се помещава в част от приземния етаж на двуетажната административна сграда на Община Ковачевци върху площ от 312.90 кв. м. След ремонтирането, там ще бъде подредена експозиция от сурвакарски костюми и ликове. В рамките на проекта ще се разработи и програма за представяне на експонатите в центъра чрез филми, куклено представление и посещение по селата от общината  със сурвакарски групи. Предвиждат се демонстрации да изработване на маски и костюми, които ще се продават.

Като резултат от проекта ще бъдат изработени и коминакационна стратегия и рекламни материали за популяризиране на Етнографския център.

Нашата цел е и чрез този проект да подобрим качеството на живот в община Ковачевци чрез развитие на селския туризъм, като основен приоритет в Общинския план за развитие на Ковачевци, обясни кметът Станимиров. По думите му с осъществяването на този проект ще се очертае ясен и оригинален туристически профил на общината като „Долината на маските” и така се разчита на привличане на туристически поток и разкриване на нови работни места.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.