iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дълговете на община Перник намаляват

Дълговете на община Перник намаляват 06_1435131709

Старите задължения на общината от 16 млн.лв. са намалели с 4-5 млн.лв., като са разплатени дългове към НАП и към ЧЕЗ, където натрупаната сума бе от порядъка на половин милион лева.

За изплащането на борчовете помогна безлихвения заем от 3 млн.лв., който общината получи от правителството, съобщи кметът Иван Иванов.

Изпълнението на приходната част на бюджета за петте месеца на годината е с 54%, което дава основание през юли да се направи актуализация на бюджета.

“Ако така продължаваме да работим, до края на годината ще имаме едно добро изпълнение на приходите”- коментира градоначалникът.

Една от мерките, предприети за по-добрата събираемост на местните налози е въвеждането в експлоатация на сгради, които се ползват от граждани или фирми, но нямат акт 16. Създадени са две работни групи към общинската администрация, които са се заели с проучването на такива сгради.

“Това е труден процес, но гражданите и фирмите, които ползват такива сгради, не плащат нито данъци, нито такса смет”- каза Иванов.

Неплатените налози към общинската хазна са за близо 6 млн.лв. Някои от фирмите-длъжници не плащали местните данъци, изчаквайки да мине законовия срок и те да бъдат опростени. По думите на Иванов вече има няколко длъжници към хазната, които са дадени на частни съдебни изпълнители.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.