iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат публичен контрол върху базовите станции на GSM-операторите

Стоил Стоилов

За публичен контрол върху базовите станции на GSM-операторите на територията на община Перник настоява общинският съветник Стоил Стоилов. Негова докладна записка по темата е включена в дневния ред на общинска сесия, която е свикана днес. Той настоява да се събере пълна информация за всички базови станции и за хигиенно защитната зона около всяка от тях.

Съветникът предлага да се направи публичен регистър на законните GSM-клетки и на зоните около тях. Неговите предложения са и по-широки и се отнасят до изграждане на технически и експертен потенциал на новоизградения инспекторат за осъществяване на текущ контрол върху нивата на електромагнитните полета на територията на общината.

Забрана за монтаж на GSM антенина по-малко от 500 м от детски градини, училища, болници и старчески домове иска проект за промени в Закона за здравето, внесен на 9 март т. г. от депутата д-р Ваньо Шарков от “Синята коалиция”. Мобилните оператори да искат разрешение за монтаж на антена и от живеещите в съседните сгради, ако те попадат в обхвата на нейонизиращото лъчение от антената. Сега разрешение се дава само от етажната собственост, върху чийто покрив ще се монтира излъчвателят.

Обхватът на нейонизиращото лъчение от антените вече да се дели на две зони според силата му, предвижда проектът на д-р Шарков. В опасната зона 1, която е до антената, ще се допускат само хора със защитна екипировка , най-често механици по монтажа и поддръжката на антените. Зона 2 ще обхваща целия обсег на лъчението, в което може да попадат и съседни жилищни сгради.

Регистър на антените на трите мобилни оператора трябва спешно да бъде изготвен, за да имат гражданите свободен достъп до данните от периодичните измервания.

Министерството на здравеопазването също подготвя проект за промяна в Закона за здравето по проблем, но той още не е постъпил  в  здравната комисия на парламента.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.