iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметове обсъдиха нерегламентираните сметища в пернишко

Кметове обсъдиха нерегламентираните сметища в пернишко 07_1436277332

Нерегламентираните сметища в града и по селата около Перник отново бе гореща тема на традиционната среща на кметовете и кметските наместници с ръководството на общината, която се провежда всеки първи вторник на месеца.

“Това е изключително сериозен проблем, на който трябва да намерим решение. За съжаление средствата за сметосъбирането са ограничени от план-сметката и не можем да надхвърлим тази рамка. Бобрите стоят празни, а до тях се изхвърлят боклуците. Хората нямат чувство за наказуемост и затова незаконните сметища никнат като гъби”- каза кметът Иван Иванов.

Според него един от начините за решаването на този проблем е налагането на санкции от страна на кметовете.

Повечето от нарушителите изхвърлят например строителните отпадъци нощем и не можем да ги хванем, каза кметът на Църква Румен Петков. Той пък даде предложение да се завиши таксата за битови отпадъци с по 5 лева, за да станат хората по-отговорни. Това няма как да се случи, тъй като промени в размера на такса смет се правят в Наредбата за местни данъци и такси, което пък означава, че такава промяна може да стане чак в бюджета за догодина.

За това кметовете по селата да бъдат по-активни срещу нарушителите настоя и заместник-кметът Владислав Караилиев.

“Не може ние в града да знаем кои са нарушителите и кой изхвърля нерегламентирано строителни отпадъци, а вие да не знаете по селата кой го прави. В кв. Монте Карло например имаше изхвърлени 38 чувала със строителен боклук, ние издирихме нарушителя и го санкционирахме”- каза Караилиев.

За съжаление повечето от хората повтарят клишето, че след като си плащат такса смет, властите са длъжни да му чистят- каза кметът на Църква.

Според кмета на Бела вода Стефан Давидков проблемите с нерегламентираните сметища биха се решили, ако кметовете и кметските наместници разполагат с някакви пари за това.

“Защо му е на моето кметство да има бюджет? На практика това е само една работна заплата, 6 хил.лв. за външни услуги и нищо повече. Ако общината дава някакви пари месечно от порадъка на 1-2 хил.лв. ние ще се справим със сметищата и въобще няма да разискваме с вас този проблем”- каза Давидков.

Според някои от кметовете трябва да бъдат регламентирани отделни места, където могат да се изхвърлят сгурията, строителните отпадъци и голямогабаритни боклуци като клони на дървета.

Кметът на Богданов дол Петър Теофилов е дал такова предложение за определяне на такива депа в селото, но докладната му виси в администрацията без решение. Предложението на Теофилов на определени места да се събират тези боклуци, а след това да се изгарят не бе посрещнато с одобрение. Кметът Иван Иванов обясни, че палането на такива боклуци не е разрешено и РИОСВ налага сериозни санкции за това.

Някои от местните управници споделиха остра нужда от хора по програмата за временна заетост, които биха могли да работят по чистотата в населените места. Оказва се, че засега програмата не е пусната и вероятно това ще стане след местните избори.

Други отново повдигнаха въпроса за нуждата от повече съдове за смет.

“Пари за съдове няма, всичко вече е похарчено и закупените съдове са разпределени по населените места”- каза кметът Иван Иванов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.