iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът на Перник получи приз "Мениджър социални услуги"

Янакиева с националния приз "Мениджър социални услуги" за 2010г

Кметът на Перник Росица Янакиева беше  удостоена  с националния приз "Мениджър социални услуги" за 2010г. Това стана на официална церемония в ресторанта на хотел "Феста София" тази вечер. Патрон на събитието беше президентът Георги Първанов. 

Янакиева стана носител на приза за шест устойчиви проекта за подобряване на социалните услуги в общността, осъществени от местната администрация.

Номинациите се определят след разглеждането на анкетни карти и провеждане на консултации с Агенция за социално подпомагане и НПО, от Управителните съвети на "Национално сдружение на организациите за социални услуги" и фондация "Човешките ресурси в България и евроинтеграцията", и редакционната колегия на списание "Човешки ресурси".

Гости на събитието бяха официални лица, дипломати и парламентаристи, представители на МТСП, МвнР, АЗ, ДАЗД, БТПП, БСК и ССИ, кметове и заместник-кметове, директори и експерти "Социални дейности".

Призът се присъжда всяка пролет за шеста поредна година като израз на заслужено признание към личности, организации и институции, проявили съпричастност към съдбата на хората в неравностойно положение. Инициативата  се осъществява с партньорството на Агенция за социално подпомагане към Министерство на труда и социалната политика.

Отличието е учредено, за да се популяризират и стимулират личностите, екипите на социалните заведения, неправителствените организациите и държавните институции с водещ принос в социалната сфера. То е създадено, за да направи цялата общественост съпричастна към трудната съдба на хората в неравностойно положение и да отличи мениджърите на домовете за социални услуги и услуги в общността, които най-ефективно управляват поверените им организации. Така се популяризират и  добрите практики и иновации за подобряване качеството и ефективността на социалните услуги.

 

Миналата година със същия приз беше удостоена Нелета Вълова - директор на дирекция "Хуманитарни дейности в Община Перник. Ето и нейната подробна справка за социалните проекти, които се осъществяват в общината:

1.  Проект”Подкрепа за достоен живот”, общината е партньор на АСП: Назначени 118 Лични асистенти, които се грижат за 137 потребители на услугата. Проектът  е на стойност 397 808лв за периода 08.11.2010г-7.04.2012г. Осъществява се по ОП”Развитие на човешките ресурси”

2. Проект за социално включване на МТСП финансиран със заем от Световната банка по компонент І – Итегрирани социални услуги и услуги свързани с грижа за деца – „ Във фокус – семейството” на стойност 1 116394 лв., от тях за ново строителство 600 хил.лв. Услугите, които ще се предоставят в новоизградения общностен център са:

-  Формиране и развитие на родителски умения

-  Ранна интервенция на уврежданията, чрез създаване на Център за ранна интервенция на уврежданията

-  Семейно консултиране и подкрепа

-  Здравна консултация за деца от уязвимите групи

-  Интеграция на децата в детските градини и в предучилищните групи/класове

-  Мониторинг на готовността за обучение

-  Допълнителна подготовка за равен старт в училище

 3.  Проект ”Детство за всички” е по приоритетна ос 1- „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Oперация 1.1- „Социална инфраструктура”, Схема за безвъзмездна финансова помощ- BG161PO001/1.1-12/2011 „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” към МРРБ

В изпълнение на Националната стратегия ”Визия за деинституционализация на децата в Р.България” в Община Перник е предвидено изграждане на Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, с капацитет 14 деца и Защитено жилище, с капацитет 8 места.

  Община Перник е определила терените, където ще се изграждат нови сгради за двете услуги и са подготвени техническите задания  за проектиране.

Стойността за СМР и обзавеждане: на ЦНСТ ще бъде до 489 625лв. а за Защитеното жилище до 195 850лв, общата стойност на проекта ще бъде в рамките на 1 097 113лв.

 4.  Проект ”Разкриване на 2 центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи в градовете Перник и Русе”, Община Перник  е партньор на Съюза на слепите. Проекта е на стойност 244 469,97лв и е с продължителност 14 месеца, стартира на 01.01.2011г

Проектът е по ОП”Развитие на човешките ресурси”, Приоритетно направление 5 „Социално включване и насърчаване на социалната икономика”

Услугите, който ще се предоставят в центъра са:

-  Обучение и рехабилитация на зрително затруднени лица по дисциплини- полезни умения за справяне с ежедневието, зрителна рехабилитация, компютърно обучение, обучение по Брайл

-  Занимателна терапия и осмисляне на свободното време

-  Информация и консултации на близките на зрително затруднените

Предвижда се по проекта да бъдат обучени 60 лица.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.