iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът на Перник поздрави жителите по случай 6 септември

Кметът на Перник поздрави жителите по случай 6 септември 09_1441608142

Кметът на Перник направи обръщение за 6 септември. То е следното:

Днес е една от значимите дати в българската история!

В същото време, 6 септември – Денят на Съединението, стои някак скромно в националния празничен календар. В края на лятото и в навечерието на есента, тази септемврийска дата най-често приемаме като нещо не толкова забележимо. Имаме я за историческа даденост. Отбелязваме я като един от многото празнични дни в годината, който ни се полага...

Увлечени от ритъма на ежедневието, от многото и все по-нови задачи, които имаме да решаваме като личности и като общество, не забравяме ли често, че именно “Съединението прави силата”?!

Защото именно днес, на 6 септември, отбелязваме съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Точно днес честваме истинското създаване на Третата българска държава.

Едва възкръснала от пепелищата на петвековното османско иго след Руско-турската освободителна война, разкъсана от несправедливия Берлински договор, на 6 септември Нова България дръзва да се опълчи на всички Велики сили. Дръзва да заяви недвусмислено своята жизненост, своето право на единно териториално и национално съществуване като държава на българите.

Да, точно преди 130 години Нова България дръзва да се опълчи и да отстои своите национални интереси като държава, равноправна на останалите европейски държави – без разлика на малки и големи, на велики и второстепенни сили...

Точно преди 130 години Нова България изстрада и защити своето съществуване. Изстрада го и го защити със самостоятелна политика, със саможертвата на стотиците свои воини – паднали в полята край Сливница в Сръбско-българската война, с патоса, потта и кръвта на народа си.

Затова днес, когато отбелязваме тази годишнина, нека отдадем заслужена почит на всички знайни и незнайни самоотвержени и смели наши предшественици, отдали живота си в името на обединена България.

Затова днес нека особено осъзнато да помним и отстояваме девиза, изписан на сградата на нашето Народно събрание – “Съединението прави силата!”.

Само единни и национално целеустремени можем да градим съвременна, европейска и просперираща България.

Само убедени и обединени в общите си интереси като българи можем да гарантираме за себе си и за децата си едно по-добро бъдеще.

Това е и моят апел към всички Вас!

За да я има България и след нас, за да бъде достоен и равноправен член на семейството на Европа.

Честит празник!

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.