iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Космонавти кацат в музея в Перник

Космонавти кацат в музея в Перник

Българският космонавт Георги Иванов и руският му колега Виктор Савиних ще посетят днес Перник. Те ще бъдат гости на откриването на изложба „България в Космоса”, посветена на 50 годишнинна от полета на първия човек в космоса и 45 години от обявяването на Юрий Гагарин за почетен гражданин на град Перник.

В 10 часа  космонавтите ще бъдат посрещнати в Община Перник от кмета Росица Янакиева. На приема  присъстват и зам.директорът на Института за космически изследвания към БАН д-р Димитър Теодосиев и ректорът на на Европейския политехнически университет проф. Христо Христов.

Изложбата ще бъде открита в 11 часа в  Зала 1 на Регионалния исторически музей. Тя се осъществява  със съдействието на Института за космически изследвания при БАН.

По време на визитата си в града, двамата космонавти ще се срещнат и с ученици от Професионалната техническа гимназия  „Юрий Гагарин“. 

Космонавтите пристигат в Перник по покана на Клуба на руските граждани в Перник „Встреча“ и на движение „Приятели на Русия“.

Виктор Петрович Савиних е роден на 7 март 1940 г. в село Берьозкини, Оричевски район, Кировска област. Летял е три пъти в космоса през 1981, 1985 и през 1988-ма, когато в космическата експедиция участва и вторият наш космонавт Александър Александров. В космоса е прекарал общо 252 денонощия, 17 часа и 38 минути.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч. Лети в космоса 1 денонощие и 23 ч. на 10 и 11 април 1979 година.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.