iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Надробиха делото по жалбата на Янакиева срещу правилника на Общинския съвет

 Съдебна палата Перник снимка: Интернет

Правилникът на Общинския съвет в Перник, приет с решение № 28 от 14 декември 2011г., се замота из етажите на съдебната система.  Делото по жалбата на кмета на Перник Росица Янакиева, внесена в Административния съд, с която тя оспори част от неговите  разпоредби, е раздробено на части, пише днес Градски вестник.

Най-напред  с определение от 03.01.2012г. Административният съд-Перник отхвърли искането на Янакиева за спиране изпълнението на оспорените членове и алинеи от Правилника. Това определение беше обжалвано пред ВАС и все още няма произнасяне по него.

След това същият административен съд,  с определение от 23 януари  2012г.,   прекрати производството по жалбата на кмета Росица Янакиева срещу  въпросното решение на местния ОбС с номер 28 от 14.12.2011 г., с което са приети атакуваните в същата жалба от кмета разпоредби  в Правилника. Това обаче не означава, че няма да се гледа друго дело за същността на жалбата по оспорените разпоредби, а те се отнасят до бюджетните средства на ОбС и постоянните комисии, до налагането на санкция изгонване от заседание на съветници, както и прословутия член 101, който задължава кметът ежемесечно да предоставя на ОбС списък и копие от всички подписани от него актове, без тези по гражданско състояние.

Съдията Стефан Станчев излиза с аргумента, че заради спецификата по оспорване на два различни по характер административни актове, производството по оспорването е разделено в две отделни – по оспорване законосъобразността на отделните разпоредби на подзаконов нормативен акт и по оспорване на решението на Общински съвет.

За непредубедената и непосветена публика всичко това не е особено ясно, но не е трудно да се прозре, че гледането на жалбата на Янакиева на парчета е просто процесуална хватка. И без друго има критики, че делата, които гледат административните съдилища са малко за броя на назначените съдии. Така, като търсят вратички и порти в Административно процесуалния кодекс, магистратите си осигуряват увеличаване на броя на гледаните дела. Отдавна можеше да се произнесат дали оспорените разпоредби в Правилника противоречат на нормативната уредба в държавата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.