iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нажежиха се страстите на сесията на общинския съвет

Нажежиха се страстите на сесията на общинския съвет 02_1424097911

Извънредната сесия на общината в Перник премина под знака на упреци за злоба, некомпетентност, недомислия и абсурдно предложено решение. Сесията беше посветена на приемането на бюджета за 2015 година.

Казусът за прехвърлянето на общинските жилища от „Жилфонд” на Общината нажежи страстите до червено.

От левицата бяха категорични, че предложеното решение е абсурдно. Въпреки разгорялата се полемика съветниците решиха да бъдат извадени 700 жилища от активите на „Жилфонд”, като задължиха управителя на дружеството в срок от един месец да направи опис и пълна инвентаризация на всички апартаменти. Приходите от наемите ще се внасят в Община Перник, решиха още старейшините.

„Процедурата, по която ще се случи прехвърлянето на общинските жилища, нещо не е добре обмислена”, обоснова юридическите си притеснения адвокат Даниела Генадиева от БСП. „ На първо място нямаме никакви съпътстващи документи към докладната записка относно това чия собственост са тези 700 жилища. Само можем да предполагаме чия собственост са, но нямаме никакви доказателства, че тези имоти са собственост на „Жилфонд”, за да ги прехвърляме на общината. Абсурдно е това решение да бъде взето днес. Последното, което ме озадачава, че сме упълномощили управителя да предприема действия за намаляване на капитала на дружеството. Извинявайте, но обяснете как ще намалим дружественият капитал, който е 5 хиляди лева със стойността на имотите 700 на брой. Това е абсолютно некомпетентен вариант предоставен на общинските съветници да решават съдбата на толкова много жилища”, обясни още Генадиева.

В отговор на нападките зам.-кметът Ивелина Манчева заяви, че общинските съветници от БСП се изказват много злобно.

Манчева обясни, че приложението, което е към докладната е по данни на „Жилфонд”. „Дълго време работихме, но не успяхме да открием всички документи, с които са прехвърлени жилищата в „Жилфонд”. Собствеността е безспорна, тя е на общината. Всичките актове са в общината. Преди много години са прехвърлени на Жилфонд да могат да ги стопанисват и по този начин да взимат наемите, защото няма друг законов начин да взимат наем от нещо, което не е тяхна собственост. И това, което е заведено в сметка 203 е на база тези документи. Идеята е те да излязат чисто счетоводно от „Жилфонд”, а собствеността е безспорна и тя е на общината”, обясни Манчева.

Младата съветничка от БСП Ралица Андреева изрази възмущение от квалификациите на Манчева и заяви следното: „Най-добронамерено ви съветвам квалификации, епитети , определения и други подобни да си ги запазите за социалните контакти извън сградата на ОбС. В тази зала седят 41 души избрани от перничани – злобно, добронамерено, недобронамерено са други категории думички. Аз не бих си позволила да ги използвам, защото то в някаква степен е въпрос на лично възпитание”.

Според Андреева твърде лековато и несериозно звучи да се вземе решение и после да се изяснява собствеността.

Общинската съветничка от ГЕРБ Милена Миланова каза, че с това решение на ОбС ще се изпълни повелята на сметната палата. “Това е единственият възможен начин да направим и да приемем бюджет, който да е реален и да възстанови тази фалирала община, благодарение на усилията на новоизбрания кмет и неговия екип, допълни Миланова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.