iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Неизчистени задължения в новия бюджет на Перник (какво не чу Вихрен Матев?)

Перник - бюджет

На 51 501 317 лева е разчетена макрорамката на бюджета на Община Перник за 2012 г.  Това е с 2 523 317 лв. повече в сравнение с предходната 2011-та. Съществени разлики с миналогодишния бюджет няма.

Местната управа е планувала в общинската хазна да постъпят 32 292 619 лв. от собствени приходи. 7 277 000 лв. от тях трябва да бъдат събрани от  6 вида данъци, а още 9 379 000 лв. - от 7 вида такси. Това обяви кметът Росица Янакиева по време на общественото обсъждане на проекта за новия бюджет. За разлика от други години присъстваха и съветници от  опозицията. Предложения от тях и от кметовете на населени места обаче нямаше. Липсваха и въпроси.

На 21 121 081 лв. възлиза държавната субсидия. От тях 181 100 лв. са за зимно поддържане на пътищата, а 408 800 лв. са целевите пари за капиталови обекти. С други думи, приходите в новия общински бюджет се формират от 37% държавни пари и  63% от местни дейности. Парите, заложни в бюджета ще бъдат изразходвани за финансиране на образование, здравеопазване, социалните дейности, административно обслужване, ремонт и поддържане на уличната мрежа, за осветление на улици и площади, за подпомагане на спортни клубове и спорт.

В делегираните от държавата дейности най-голям е делът на образованието – 75,5%. 14 260 331 лв. ще бъдат похарчени за тази функция, а Общината ще я дофинансира с 265 000 лв. 2 079 669 лв. ще бъдат изразходвани за издръжка на общинските училища пез 2012 г., а за детските ясли ще отидат – 180 407 лв.

За социални дейности са планувани 1 744 119 лв., а за поддръжка на териториите за обществено ползване и за благоустрояване – 8 705 443 лв.

5 142 000 лв. ще похарчи пернишката управа за хигиена.

За култура, спорт и почивно дело са п редвидени 1 753 268 лв.

Инвестиционната програма на Община Перник е разчетена на 6 749 788 лв. За капиталови разходи са заложени 9 076 504 лв. като в списъка с обекти има и такива от 2011 г. Фигурират и неизчистени задължения от миналата година, но амбицията е борчовете да бъдат разплатени и да се започне на чисто, каза Росица Янакиева. В капиталовите разходи е заложено довършването на основия ремонт на детската градина в с. Мещица, саниране на сградата на ОДЗ 11, ремонт на физкултурните салони на 12 ОУ и на ГПЧЕ, основен ремонт на моста „ИВан Вазов” и ремонт на общинския път за с. Студена.

При съставянето на новия бюджет бяха отчетени важни показатели като негативното влияние на икономическата криза върху приходите и планираното намаление на просрочени задължения за капиталови обекти, обясни Янакиева. 

Бившият гербер Вихрен Матев напусна общественото обсъждане на проекта за общински бюджет в знак на протест. С уговорката, че не се заяжда, той заяви, че кметът не е спазила законния едноседмичен срок, в който местната общност има право да се запознае с основния финансов документ на Общината. Това е сериозно процедурно нарушение, което може да доведе до това Общината да няма бюджет доста дълго вереме през 2012 г., заяви Матев. Той се позова на закона за общинските бюджети /ЗОБ/ и посочи, че на общинския сайт поректобюджетът е публикуван едва завчера. Матев твърди, че по закон кметът е длъжен да публикува бюджета в местни ежедневници и да даде срок от 7 дни на заинтересуваните да се запознаят с него.

В отговор на думите на Вихрен Матев кметът Росица Янакиева се позова на чл. 11 ал.10, т.6 от ЗОБ, където е записано, че „Кметът на общината предоставя проекта на бюджет за публично обсъждане от местната общност като оповестява датата на обсъждането най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване”. Матев продължи полемиката и заяви, че има промяна от днес. /б.а. вчера/. „Хайде да не правим пак театрални постановки. Омръзна ми да участвам в театър”, каза Матев. Според него мълчанието на присъстващите се дължало на факта, че върху им се изсипала лавина от цифри и те не могли да реагират адекватно с въпроси и предложения. Това не е сериозно, заяви той и напусна залата.

Явно Матев, който пребори синята зона в Перник, сега бърка, тъй като последната редакция на закона за общинските бюджети е отразена в брой 16 на ДВ от 22 февруари 2011 г., коментира кметът. /Вяра

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.