iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов устройствен план на Перник след 2014 година

Нов устройствен план на Перник след 2014 година 08_1375684854

Спецалисти от пернишката общинска акминистрация са изготвили задание за изработване на нов устойствен пан на града. Реализирането му обаче може да започне едва след като бъде осигурено финансиране, уточни кметът Росица Янакиева. Тя припомни, че действащият в момента план е от 1978 година. Градоначалникът допълни още, че отдавна е имала желание това да се случи. Регламентите задължават всяка община да има актуализиран Общ устройствен план, защото изискването е особено важно при представянето на проектни предложения за реализиране на инвестиции.
Нов общ устройствен план трябва да бъде изработен и по една друга, не по-малко важна причина - настъпили промени в собствеността на отделни терени при реституция и земеразделяне. Сега предназначението на някои парцели се променя на парче и така се стига до абсурдни ситуации, при които в жилищна зона се появява шивашка фабрика, допълни кметът Янакиева. Друг проблем е, че собственици на малки парцели под един декар имат претенции, които по никакъв начин не могат да бъдат вързани с визията за градоустройство. Според Янакева е изключително важно да се види кои ще са административните, соцалните, индустриалните зони, както и тези, определени за отдих, за да може да се изработи качествено задание. Това, което е готово в момента, вече е изпратено за разглеждане и обсъждане в постоянните комисии на Общинския съвет. Те обаче ще работят по него едва през есента, тъй като минипарламентът вече излезе в лятна ваканция.

Новият Общ градоустройствен план на Перник може да се случи в новия планов период през 2014-та година, поясни кметът Росица Янакиева.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.