iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник дава на съд общинска болница заради запорирани сметки

Екипът на Профилакториума снимка: Градски вестник

 Спор за пари между община Перник и общинската  Многопрофилна болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация -  "Профилакториум" се пренася в съда.  Миналата седмица по силата на  решение на окръжния съд, упправителят на здравното заведение д-р Боян Богданов поиска блогиране на сметките на общината. Претенцията му е заради неразплатени 480 хил.лв. по договори между общината и болницата в периода 2009-2011 г.

Общинската управа на Перник и шефът на Профилакториумът не се споразумяха за наложенния запор върху сметките на общината. По този повод кметът Росица Янакиева заяви, че ще обжалва решението на Окръжния съд пред Апелативния в столицата. Ако софийските магистрати решат, че запорът е неоснователен, от управителя на болицата д-р  Богданов ще се търси отговорност за нанесени материални вреди на общината, каза на пресконфиринция в петък Янакиева. Тя е категорична, че   блокирането на сметките на общината е неоснователно. Кметът  ще  предостави цялата документация, договорите и платежните нареждания, с които са превеждани суми на болницата за долекуване и рехабилитация в съда.

Д-р Богданов пък е категоричен, че  в  качеството си на управител е бил длъжен  да си потърси вземанията като пристъпя към съдебни процедури. Той е имал среща с кмета Янакиева, на която отишъл с надеждата, че ще има споразумение, по което да има макар и минимално плащане, за да се извади болницата от състоянието на оцеляване. Вместо това кметът Янакиева била категорична, че спора ще се решава в съда.

Заради липса на средства два месеца вече персоналът на профилакториума не получава заплати, а само аванс. Болницата получава финансиране от здравната каса по 5 клинични пътеки. Годишно от касата се получават по около 500хил. лв. От Касата обаче не финансира дейностите по долекуване на пациентите. Собствените приходи за година са от 80-100 хил. лв. За 2011 г. се е очаквало от Община Перник да бъдат преведени 550 хил. лв. От тази сума не са получени 195хил. лв, твърди д-р Богданов.

Дълговете на здравното заведение възлизат на  480 хил.лв. заедно с лихвите за просрочие. Неразплатените от общината средства за  2010г са 237 хил.лв., а за 2011-та -195 хил.лв. За тази година в бюджета на общината за Профилакториума са предвидени 160 хил.лв., които ще са за сметка на разплащане на просрочени капиталови разходи. По силата на решение на ОбС управителят на Профилакториума е задължен до края на месец март да представи механизъм за реинбурсиране на лечението на пациенти от община Перник.

По време на приемането на общинския бюджет на 16 февруари в залата в знак на мълчалив протест присъстваше целият перснал на Прфилактриума.

Съветници от левицата обявиха, че за отоплението на болницата са купени въглища на прекомерно високата цена от над 250 лв. за тон.

Това е второто общинско дружество, което прибягва към запор на сметките, след като към този акт прибягна управителят на „Комуналстрой” Иван Димитров./ Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.