iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник изпраща двама ученици на международен космически лагер

Община Перник изпраща двама ученици на международен космически лагер

Стефания Димитриу Бибидаки от 5 „б” клас и шестокласникът Калоян Калинов Найденов от ОУ „Св. Иван Рилски” ще заминат на международен космически лагер в турския град Измир. Помага им Община Перник. С решение на Общинския съвет местната управа ще осигури необходимите средства за това.

Двамата ученици са спечелили конкурс за есе по програма на Американската космическа агенция – NASA Space Camp Turkey и са класирани за участие. Необходимите средства за едно дете възлизат на 2 189 лв., а общо за двамата – 4 378 лв.

В Сдружение училищно настоятелство „Струма” са постъпили молби от родителите на децата за финансово подпомагане поради невъзможност те самите да осигурят парите. Към документите са приложени условията за плащане на неправителствената организация „Център за творческо обучение”, която е организатор на събитието за България.

За да имат уникалната възможност двете деца да заминат на международния лагер, директорът на ОУ „Св. Иван Рилски” Бойко Свиленов написа писмо до Общинския съвет с молба да бъде оказано съдействие за отпътуването на двамата ученици.

Стефания и Калоян ще прекарат неповторими 8 дни обучавайки се по специална програма със съвременни технологии и тренажори, приобщавайки се към науката, роботиката, астрофизиката и биологията. Те ще участват в занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и др.

Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и много други.

Програмата се провежда изцяло на английски. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.