iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник получи безлихвен кредит

Община Перник получи безлихвен кредит

Безлихвен кредит ще получи Община Перник от правителството, като размерът му е 2 200 000 лева. Това обяви на пресконференция кметът Иван Иванов.

С това той оповести края на кризата и началото на решаването й. Парите трябва да пристигнат всеки момент. Заемът трябва да бъде изплатен до края на 2015 г.

Общинската управа иска да изтегли още един кредит в размер на 1 000 000 лв. от банкова институция, за което ще се произнесе Общинският съвет на редовната си сесия идния понеделник. Парите са необходими, за да може Общината да функционира нормално в началото на 2015 г., уточни кметът.

„Кредитите са добре премерен риск. Направили сме си разчетите добре. Ще харчим толкова, колкото изкарваме и ще налагаме здрава финансова дисциплина”, твърди той.

Иван Иванов е присъствал на днешното заседание на Министерския съвет по покана на премиера Бойко Борисов, за да докладва за тежкото финансово състояние на Община Перник. По думите му кризата е породена от неплащането на услугите, извършени от фирми, организации и лица.

Най-голямата криза обаче е породена от сметосъбирането и сметоизвозването и тя не е от вчера, заяви кметът. Положението е овладяно благодарение на финансовата подкрепа от правителството и лично на премиера Бойко Борисов, подчерта той. Освен разплащане с фирмите по хигиената, със средствата от заема трябва да бъде решен и проблемът със заплатите – тези, които не са от държавно делегирани дейности, а се формират от собствените приходи. Ще бъдат разплатени и гаранциите, внасяни за обществени поръчки, които не са връщани, обясни Иван Иванов. Какъв е размерът им той не можа да уточни.

Трябва да се доизчисти и въпросът с пътните на учениците. Съгласно сключените споразумения с фирми-кредитори, Общината трябва да им превежда пари всяка седмица.

Иван Иванов благодари на депутата д-р Вяра Церовска и на областния управител Ирена Соколова, чиято напоритост допринесла за отпускането на кредита.

Днес Перник и всички перничани получиха своя коледен подарък от държавата, защото грижата е за напредъка на града и устойчивостта на бизнеса, посочи Ирена Соколова. Двата милиона лева не са просто за покриване на дългове заради недалновидно управление, а знак за подкрепа и дълбока съпрочастност към общините, допълни тя.

В този дух бяха и думите на Вяра Церовска, според която жестът на правителството дава възможност на перничани да видят личното отношение на Бойко Борисов към Перник. Депутатката обяви, че ще бъде разработена стратегия за развитието на региона.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.