iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общината в Перник получи разрешение да изтегли кредит

Общината в Перник получи разрешение да изтегли кредит 07_1406113312

Общината в Перник ще изтегли кредит в размер на 2 334 859 лв. Целта е да се финансира собственото участие в изграждането на регионалното депо за битови отпадъци. Днес Общинският съвет даде разрешение за кредита на кмета на Перник.

„В момента фонд ФЛАГ, от който общините теглят кредити, е блокирал своята дейност. Общината не може да извършва плащания, затова се наложи да търсим други възможности. В противен случай строителството на депото трябва да спре“, заяви заместник-кметът Илинка Никифорова.

Градежът на регионалното депо започна през 2011 г. То трябваше да е готово до края на 2014 г, но срокът е удължен до края на следващата година. Заемът за довършване на депото ще бъде изтеглен от ПУДОС и ще е безлихвен.

Новото сметище ще отговаря на изискванията за опазване на околната среда и ще допринесе за постигане на екологично равновесие в региона. Депото ще бъде оборудвано със специална дренажна система за инфилтрата, която ще го отвежда към пречиствателна станция. За улавяне на образувалия се биогаз се предвижда изграждане на газоотвеждаща система в процеса на запълването и крайната му рекултивация. За избягване на замърсяване на повърхностните води при експлоатацията на депото и за предотвратяване на възможни повреди на самото депо, повърхностните води ще се дренират и отклоняват извън депото чрез канали за повърхностни води.

Предвижда се приемната зона да бъде оборудвана с Биологично пречиствателно съоръжение за битови отпадъчни води (БПСОВ ). Регионалното депо ще обслужва общините Перник, Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци и Трън и ще приема 46000 т. отпадъци годишно.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.