iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От общината проведоха пресконференция във връзка с проект

От общината проведоха пресконференция във връзка с проект 08_1441027495

В Община Перник се проведе пресконференция във връзка с осъществяването на проект „Комплекс за социални услуги – Посока- семейство“, като проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Целта на събитието бе да се информират заинтересованите страни и широката общественост за целите на проекта , основни дейности, целеви групи, както и очакваните резултати.

Проектът е на стойност 587 208,48 лв и е с продължителност 4 месеца.

„Община Перник е конкретен бенефициент по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Шанс за щастливо бъдеще“- Компонент 2: Разкриване на иновативни интегрирани услуги за деинституционализация и превенция на изоставянето на деца от 0 до 3 години. Общината участва активно в изпълнението на държавната политика в областта а закрила на децата и процеса на замяна на институционалната грижа за деца с грижа в семейна или близка до семейната среда“, заяви кметът на Перник инж. Иван Иванов.

Той добави, че приоритет в общинската политика е осигуряване на среда, близка до семейната за децата с увреждане, настанени в домовете за деца с умствени увреждания и децата, настанени в домовете за медико-социални грижи. Според Иванов изборът на тази целева група за първи бенефициент се предопределя от обстоятелството, че те са най-уязвими и са в най-висока степен на социална изолация.

„Доближаването на социалните услуги до семейна среда е един от приоритетите в политиката на Община Перник за предоставяне на социални услуги. За реализирането на този процес е необходима развита мрежа от социални услуги. Дневният център, Семейно – консултативният център, Центърът за ранна интервенция, Центърът за майчино и детско здраве и Центърът за настаняване от семеен тип са важни услуги, свързани с цялостната дейност по превенция на изоставянето. Ще се даде възможност да се повиши благосъстоянието и качеството на живот а децата с увреждания и техните семейства“, каза зам.-кметът Адриан Симеонов.

Той изтъкна, че проектът ще подпомогне успешното социално включване на всяко дете, независимо от етническата му принадлежност. „Предвижда се иновативен интегриран подход в предоставянето на услугите, с основен акцент върху потребностите на децата и семействата“, допълни още Симеонов.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.