iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Партии облажват от общински имоти

ОбС-Перник -клетва

Общинските съветници в Перник  настояват пред кмета Росица Янакиева да преразпредели общински имоти между партиите. Помещенията, общинска собственост, са доходоносен източник за местните партийни централи и партийните ръководства.

Темата беше разгледана на заседание на Общинския съвет на 26 януари 201г.  от втори опит, след като беше извадена от дневния ред на сесия на 20 декември мин. год. Тогава докладна записка, подписана от 13 общински съветници, с искане за прекратяване на договорите за наем на общински помещения, предоставени за ползване от политически партии като офиси и клубна база беше оттеглена.  Сега беше внесена  нова докладна записка, подписана от 9 съветници, част от които не бяха подписали предния документ.  

Искането се основава на промени в представителството на политическите организации  в местния законодателен орган в новия мандат 2011-2015т.

Като правно основание се посочват Закона за общинската собственост(ЗОС), Закона за политическите партии (ЗПП) и Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в община Перник, но не са посочени конкретните членове и алинеи в нормативните документи.

В първата докладна записка с номер 567 от 13.12.2011 г. бяха  изброени партии и имоти както следва: „Земеделски народен съюз” (ЗНС) – 95 кв. м и  ВМРО – 84 кв. м  на „Търговска” № 30 ( в розовия блок), „Християн-социален съюз”(ХСС) – 130 кв. м на ул. „Търговска” №14 (магазин), РЗС – 55 кв. м. на ул. „Миньор” 1 (кафене срещу хотел „Струма”), „Съюз на свободните демократи” (ССД) – 130 кв. м на ул. „Розова долина” № 3, (бивш гръцки клуб, сега пицария), партия „Движение „Гергьовден” – 109 кв. м в сградата на Общински младежки дом откъм реката, сега дискотека. Под претекст, че не е получил информация за договорите на Община Перник с посочените и други партии, докладващият предложението Милан Миланов – зам. председател на ОбС (коалиция „Патриотично обединение”), оттегли докладната записка .

В новата докладна записка с номер 78 от 24.01.2012г. са включени ЗНС, ХСС, РЗС, и ССД. Липсват ВМРО и Движение „Гергьовден“, които нямат нито народни представители, нито общински съветници.
Добавена е партия „Атака“ с помещение на ул. „Благой Гебрев“ № 20 в „Изток“, като за това помещение по информация на областния председател на „Атака“ Румен Ваташки договорът за съвместна дейност в фирма е прекратен през юни миналата година. 

Добавена е и партия „Движение за социален хуманизъм“ (ДСХ) с помещение на ул. „Петко Каравелов“ 2 – срещу кафе “ Рай“, при положение, че председателят на партията Александър Радославов е народен представител от парламентарната група на Коалиция за България.

Липсват помещенията на "Движение "Гергьовден" и ВМРО, които не са представени  нито от депутати, нито от общински съветници. не са посочени и помещения на ул. Търговска", за които има две препоръки в одити на Сметната палата.

Истинската причина,  за да се настоява за прекратяване на договорите на част от партиите става ясна във втората част на новата докладна записка. Според внесеното предложение на основание на ЗОС, ЗПП, и Наредбата се задължава кметът да изготви мотивиран доклад по чл. 27 от Наредбата за няколко обекта.

Помещенията на „Търговска“ 30 на ЗНС, които имат общински съветник в лицето на Божан Спасов (БСП и коалиция) и на „Благой Гебрев“ 20, ползвано до преди месеци от "Атака", са поискани от партия ГЕРБ съответно със заявление с номер 12/ ПО-17.

Партия ЛИДЕР претендира за кафенето на РЗС на ул. Миньор“ 1.

„Обединен блок на труда Български лейбъристи“ с представител за Перник Милан Миланов- зам. председател на ОбС,  иска магазина, който досега беше на ХСС  от 130 кв. м. на ул. Търговска“ 14.

Партия „Обединени земеделци“ е поискала помещението на ул. „Розова долина“  3 – 130 кв. м. Земеделците, които се водеха от Анастасия Мозер, а сега от Петя Ставрева, в Перник се представляват от Георги Захариев. Той е съветник от групата “ Коалиция“Патриотично обединение“  с трима членове. Милан Миланов все обяснява, че са гражданско обединение, а сега се възползват от правата на партиите.

За помещението на ДСХ кандидатства Политически клуб Тракия“. Негов представител в общинския съвет е Петър Янков, който е съветник от групата на БСП и коалиция. Движението за социален хуманизъм не подкрепи на местните избори нито БСП, нито Росица Янакиева.

Според предложението кметът до месец трябва да прекрати посочените договори и да сключи нови.

Основанието партии да получат общински имоти за офиси и клубна дейност само защото имат общински съветници е посочено само в Наредбата, но не и в законите.

 

Нормативна справка:

 

Закон за общинската собственост

Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) (1) Свободни нежилищни имоти - частна общинска собственост, които не са необходими за нуждите на органите на общината или на юридически лица на издръжка на общинския бюджет, могат да се отдават под наем на трети лица.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2007 г., в сила от 03.08.2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2011 г.) Отдаването под наем на имоти по ал. 1 се извършва от кмета на общината след провеждане на публичен търг или публично оповестен конкурс, освен ако в закон е предвидено предоставянето под наем да се извършва без търг или конкурс. Въз основа на резултатите от търга или конкурса се сключва договор за наем от кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице.

(3) Срокът за отдаване под наем на имотите по ал. 1 се определя от общинския съвет в наредбата по чл. 8, ал. 2 и не може да бъде по-дълъг от 10 години.

(4) Отдаването под наем на имоти по ал. 1 за нуждите на общинските ръководства на политическите партии, отговарящи на условията, предвидени в Закона за политическите партии, се извършва от кмета на общината без търг или конкурс по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2. Размерът на наема се определя при условията на Закона за политическите партии.


Закон за политическите партии

Чл. 31. (1) Държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

(2) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, получили над едно на сто от действително подадените гласове на последните парламентарни избори.

(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 32. (1) Наемът на предоставените помещения е в размер на амортизационните отчисления, като към тях се добавят и експлоатационните разходи, ако има такива.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 102 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Предоставените помещения на политически партии не могат да се преотдават под наем и да се преотстъпват за ползване. Такива помещения могат да се ползват съвместно по договор с трети лица само за цели, пряко свързани с дейността на партията.

(3) Наемните правоотношения се прекратяват поради неплащане на наемната цена за повече от три месеца, поради системното й неплащане в срок или при нарушение на ал. 2.

 

Наредба за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на територията на Община Перник

Глава четвърта:
УПРАВЛЕНИЕ И ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ НА ИМОТИ - ПУБЛИЧНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ

Управление.

Чл. 14. Управлението на общинската собственост се извършва законосъобразно и в интерес на гражданите на Община Перник.

Отдаване под наем на политически партии и синдикални организации.

Чл. 27. /1/ Без търг или конкурс, с решение на Общински съвет, могат да се отдават под наем нежилищни помещения за задоволяване на административните нужди на местните структури на политическите партии, регистрирани по Закона за политическите партии / ЗПП / и на синдикални организации. 

/2/ Исканията за предоставяне на помещения по ал. 1 се отправят до Кмета на общината. Проектите за решения се подготвят от Кмета и се внасят за разглеждане в общинския съвет с мотивиран доклад.

/3/Политическите партии задължително прилагат към искането:
- удостоверение за актуално състояние;
- надлежен документ за Парламентарно представителство на партията в действащото Народно събрание, според ЦИК, както и броя на народните представители от партията в него и/ или
- надлежен документ за представителство на партията в Общински съвет Перник според последните местни избори, както и броя на общинските съветници от партията в него;

/4/ При наличие на помещения, Кметът на общината издава заповед за настаняване, въз основа на която се сключва договор за наем със срок до края на мандата на съответното Народно събрание, съответно на Общинския съвет като наемната цена се определя, съгласно Закона за политическите партии.

/5/ Политическите партии могат да наемат не повече от един имот, или части от него за клубна дейност на територията на община Перник.

/6/ Общинските ръководства на Синдикалните организации задължително прилагат към искането:
- удостоверение за актуално състояние;
- препис от документа за регистрация на общинската структура на съответната национално представена синдикална организация по смисъла на КТ.

/7/ При наличие на помещения, Кметът на общината издава заповед за настаняване, въз основа на която се сключва договор за наем за срок до 3 години, определен в Решението на Общински съвет. Наемната цена се определя с решението на Общински съвет.

/8/ Не се предоставят помещения на организации по ал. 1, ако те не са изпълнили задълженията си към общината, произтичащи от ползване на други общински имоти.

/9/ Списъкът на помещенията и имотите, които могат да се отдават под наем по този член се приема и актуализира от Общинския съвет.

Чл. 28. Наемните цени при отдаване под наем без търг или конкурс се определят по тарифа, приета с решение на Общинския съвет.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.