iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е сред фалиралите общини

Перник е сред фалиралите общини 02_1454577267

20 общини са на практика фалирали и държавата ще трябва да ги спасява с пари на всички данъкоплатци, като те са натрупали прекалено много просрочени задължения и са поели непосилни ангажименти за бъдещи разходи, които няма да могат да покрият. В списъка попадат големи администрации като общините във Видин, Сливен, Дупница, Перник, Велинград. Тези местни управи ще бъдат принудени да приемат оздравителни планове, в това число мерки за завишаване на постъпленията. Държавата ще им отпусне временни безлихвени заеми, като при част от кметовете те могат да се трансформират в безвъзмездна субсидия. Случайно или не, всички закъсали общини, които ще получат помощ, се управляват от кметове на ГЕРБ.

Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по повод одобрения от кабинета проект за промени в Закона за публичните финанси, цитиран от "Сега". Проектът за пръв път дава възможност на държавата да "опрощава" отпуснати заеми на общините и се критикува от опозицията като предоставящ прекалено широки правомощия на финансовото министерство. Законопроектът не е придружен от детайлна информация за очаквания ефект, като вчера Горанов хвърли светлина само върху отделни детайли.

"С този законопроект вкарваме ред във взаимоотношенията между правителството и местните управи. Винаги има риск от субективно прилагане на правилата, но в момента няма никакви правила", коментира Горанов предложените промени в закона. По първоначални данни на финансовото министерство 20 общини ще покрият дефинираните в законопроекта критерии за община във финансовото затруднение и ще бъдат принудени да приемат оздравителни планове.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.