iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подготвят ремонт на протеклата гимназия в Перник

покривът на Гимназията в Перник протече

Специалисти се качват на покрива на сградата, в която се помещават ОУ „Св. Иван Рилски” и Природоматематическата гимназия, да огледат щетите, нанесени от обилните течове след снеготопенето, съобщава днес "Вяра". Разпореждане за това е дала със своя заповед кметът Росица Янакиева, но то ще се случи при първите признаци за по-добро време, съобщи ресорният зам.-кмет Илинка Никифорова.

Огледът ще даде яснота дали ремонтът, който трябва да се прави, ще бъде частичен, или ще се наложи пълно обновяване на покривната конструкция. Още миналата седмица са изпратени общински експерти в училището. Те обаче не са успели да се качат до рисковите участъци дори и с вишка, тъй като снегът на покрива е бил доста дебел, а е имало и ледени блокове. Вероятно ще се наложи смяна на дървените греди, но е възможно проблемът с течовете да е и от спукани керемиди.

Кактовече е известно, от снеготопенето от покрива шурна вода, която влезе в компютърните зали и класните стаи, а от сибирския студ и влагата мазилката на фасадата се натроши и дебели парчета от нея падаха от третия етаж пред входа на училището.

Наводнен бе физкултурният салон. Чистачки, въоръжени с кофи и парцали, стояха на пост под течащите участъци и опъваха найлони, за да се спаси обзавеждането и подът.

Има отпуснати целеви средства по общинския бюджет за 2012 г. за енергиен одит на сгради. За това са подадени постройките на централните училища и процедурата върви към одобряване. Приоритетно ще бъде обследвано пострадалото от течовете училище в центъра на града, обясни Илинка Никифорова. Следващата стъпка е саниране на училищата.

Паралелно с всичко това ще се прави количествено-стойностна сметка на щетите и сумата ще бъде заложена в комплект документи, който ще бъде представен пред Комисията за възстановяване към МС.

На третия и на втория етаж в училището има затворени класни стаи, тъй като в тях вода е текла по лампите. Ученици в тях не се допускат. Най-голямата школска сграда в Перник, в която винаги се е помещавала гимназия „Христо Смирненски”, е строена през 1953 г. Впоследствие там бе настанено и Основно училище „Св. Иван Рилски”./ Вяра

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.