iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ракетно поделение става лагер за военно обучение

Постъпки за безвъзмезднно придобиване на бившото ракетно поделение край пернишкото село Боснек прави Общината в Перник. Процедурата се предприема по спешност и за започването й вчера беше поискано съгласието на общинските съветници, които единодушно дадоха одобрението си.

Някогашното поделение над Боснек ще става младежки спортно- тренировъчен център.  Там ще се провежда специализирана подготовка за действие в условия на кризи, причинени от природни бедствия, аварии и катастрофи.

Имотът е  държавна собственост и представлява терен от близо 300 дка, застроен с 23 . Попада в землищата на радомирските села Старо село и Долна Диканя и на изселеното заради язовир Студена пернишко село  Крапец.

Вече са водени предварителни разговори с представители на „Организация за съдействие на отбраната” и други неправителствени организации, извършващи дейност в обществена полза. Те изразяват готовност с квалифициран персонал, учебни програми, проекти и средства да осъществят този проект. 

В Община Перник многократно са пъстъпвали предложения за изграждане чрез публично-частно партньорство на такъв център Той ще наподобява някогашното военно обучение, което се правеше за средношколци в специални лагери. 

Такъв лагер имаше край село Боснек близо до пещерата "Духлата". От него сега няма и помет, а имотет е предмет на скандална заменка. Целият терен е заменен за недовършена почивна станция в Пещера, която стои като паметник на безхаберието. По заменката, извършена по време на мандата на Иван Димитров като областен управител се води разследване и съдебно дело.  Сега този терен е собственост на фирми, които стоят зад Европейския политехнически университет.

Ракетното поделение над Боснек е ликвидирано около 1994г. То стана  популярно през октомври 2002г., когато беше одобрено за място за демонтаж на 24 двигатели на ракети СС-23, коитотрябваше да бъдат унищожени. Местните хора и общинското ръководство на Перник се възпротивиха. По нощите по пътищата имаше блокади.  има.  Даже 20-ина коли от "Комуналстрой"-Перник, управлявано тогава от настоящия зам. кмет по културата Ненко Темелков,  също дошли на барикадата. Блокадата продължи до сутринта и военните автомобили, натоварени с 6 двигателя на ракетите СС-23,  се върнаха обратно към София. Тогава областен управител на Перник беше настощият депутат Димитър Колев и той водеше преговорите с военния министър Николай Свинаров за отмяна на неговата заповед за ракетите.

Повече от един час министър Николай Свинаров даваше обяснения пред петимата пернишки депутати, областния  управител Димитър Колев  и кметовете на Перник и Студена по повод ракетите. 

Снимка: Николай Дойчинов- Сега

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.