iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще съживяват тролеите в Перник

Ще съживяват тролеите в Перник 04_1428040077

Общинските съветници в Перник ще имат кратка сесия с четири акцента. Те ще се съберат в понеделник, на 6 април. Кметът Иван Иванов иска да тегли нов краткосрочен безлихвен заем от централния бюджет.

Само преди три месеца, малко след като той встъпи в също така краткосрочния си мандат, Общината получи два кредита от общо 3 200 000 лв., за да може да функционира нормално.

Вероятно разрешението за новия заем ще бъде гласувано при очаквана съпротива от страна на БСП. При сегашната конфигурация на мнозинството обаче, гласът на социалистите, ако въобще го има, ще си остане в пустиня.

Преди Коледа на 2014 г. правителството на Бойко Борисов отпусна 2 200 000 лв. безлихвен заем на Община Перник, а жестът бе окачествен от представителите на ГЕРБ като голям коледен подарък за перничани. Парите трябва да бъдат върнати до края на 2015 г.

На 22 декември 2014 г. съветниците разрешиха на общинската управа да изтегли 1 000 000 лв. за изплащане на запорите, наложени от частни съдебни изпълнители, както и за изпълнение на подписаните с отделни фирми и НАП споразумения за разсрочено погасяване на просрочените задължения.

Кметът Иван Иванов нарече двата кредита добре премерен риск. „Направили сме си разчетите добре. Ще харчим толкова, колкото изкарваме и ще налагаме здрава финансова дисциплина”, обяви тогава той.

Темата за оздравяването на изпадналото в перманентен колапс дружество „Тролейбусен транспорт” отново е на дневен ред, още повече, че именно Общинският съвет е органът, който най-сетне трябва да вземе кардинални, ясни и стабилни стъпки за изправянето на крака на затъналото до гуша предприятие.

Идния понеделник управителят Емил Денков ще предложи финансов оздравителен план пред старейшините на града. Заради неизплатени борчове ЧЕЗ за кой ли път спира тока на тролеите. То бяха погасителни планове, спирания на тока, споразумения, пак дърпане на шалтера, спасителни мисии, разговори, срещи, бунтове и потушаване на бунтове, но в крайна сметка нещата си останаха заковани на същото място. Пари нямаше, а с раздрънканите тролеи, някои от които се палеха и по време на движение, финансите не растяха. Оздравителният план, за който само се говореше от години насам, така и не видя бял свят. Години наред „спасяването на тролеите” се повтаряше като мантра и в хор от кметове и общински съветници, но никой не направи нищо това да стане факт.

Съветниците ще разгледат и две предложения на кмета Иван Иванов, отнасящи се до улична водопроводна мрежа и изграждане на 500 квадратни метра напорен водопровод в с. Ярджиловци, както и до кандидатстване за финансиране на проект за изграждане на канализация в кв. Делниче в Батановци.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.