iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник ще актуализират наредбата за бутането на незаконни постройки

В Перник ще актуализират наредбата за бутането на незаконни постройки

Кметът на Перник г-жа Янакиева е внесла в Общински съвет Перник докладна записка с предложение за допълнение на Наредбата за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или на части от тях на територията на Община Перник. Ето и текста на предложението:

Предлагам Ви да бъде допълнена Наредбата за принудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или на части от тях на територията на Община Перник, както следва:
Наименованието на наредбата да бъде допълнено : Наредба за pринудително изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи или на части от тях и/или негодни за ползване и застрашаващи сигурността на територията на Община Перник Да бъде допълнен чл.15 от действащата наредба, като бъде създадена ал.(3) - След изготвяне на протокол и счетоводна справка за окончателния размер на направените от общината разходи, документите се предават в отдел “Правен и обществени поръчки” за събиране на направените разходи по реда на ГПК.

Да бъдат създадени:
Глава ІV - Премахване на негодни за ползване или застрашаващи сигурността строежи на територията на Община Перник

Чл.16. (1) При аварии или други обстоятелства, застрашаващи обект с увреждане или разрушаване, собственикът на обекта е длъжен да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване на причинените увреждания, възстановяване на обекта и
да уведоми общината.

(2) В случай че обект не се поддържа в добро състояние, както и при възникване на обстоятелствата по ал.1, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване.

(3) Кметът на общината издава заповед за премахване на строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване, създават условия за възникване на пожар или са вредни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят.

Чл.17(1)Състоянието на обектите се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.

(2) Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

(3) Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината. Когато строежът създава непосредствена
опасност за здравето или живота на гражданите, кметът на общината допуска предварително изпълнение на заповедта. Премахването на строежи се извършва след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците.

(4) В случай, че обекта не бъде премахнат от собственика, същият се премахва от общината като направените разходи са за сметка на собственика като се прилага чл. 15 ал.1 и ал.3 от наредбата.
Глава V - Място за съхранение на строителни материали, елементи и/ или други с остатъчна стойност; Време за съхранение строителни материали, елементи и/ или други с остатъчна стойност; Начин на разпореждане със строителни материали, елементи и/ или други с остатъчна стойност от премахнати незаконни строежи или на части от тях и/или негодни за ползване или застрашаващи сигурността строежи на територията на Община Перник.

Чл.18 (1) Строителните материали, елементи и/ или други с остатъчна стойност от премахнатите сгради и съоръженията общинска собственост да бъдат предавани за отговорно съхранение с приемо предавателен протокол на кметовете на съответните кметства на чиято територия се намират обектите/съоръженията за премахване.

(2) Начинът на разпореждане със съоръжения, строителни материали, елементи и /или други с остатъчна стойност е същите да бъдат предавани на вторични суровини и/или продавани, като средствата да бъдат отчитани в касата на Община Перник, с необходимите придружителни документи – приемо предавателен протокол, кантарни бележки и други от кметовете на населените места.

(3) Когато обекта е с неизвестен собственик, строителните материали, елементи и/ или други с остатъчна стойност от премахваните обекти да бъдат депонирани за отговорно съхранение в
„Жилфонд”, като времето за съхранение да бъде не повече от 3/три/ месеца, след което се пристъпва към предаване на вторични суровини и/или продаване като се спазва изискването в ал.2 от Наредбата.

(4) Когато обекта за премахване е с известен собственик, след спазване на цялата процедура по Наредбата и законовите срокове по ЗУТ и същият не бъде премахнат от собственика се пристъпва към изпълнение от общината. Разходите за премахването се възстановяват от собственика, а при отказ от негова страна се прилага чл.15, ал.1 и ал.3.

Уважаеми г-н Председател, предлагам Общински съвет – Перник да обсъди докладната записка и да излезе със становище.

Източник: pernik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.