iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вяра Церовска готви план за финансовото оздравяване на общината

Вяра Церовска готви план за финансовото оздравяване на общината 06_1466518444

Кметът на Перник Вяра Церовска готви план за финансовото оздравяване на Община Перник. Съгласно Закона за публичните финанси /ЗПФ/, преди това кметът трябва да уведоми общинските съветници за тежкото финансово положение на Общината. Това ще стане на извънредна сесия този четвъртък, 23 юни, в 9.30 в конферентната зала на Двореца на културата Перник, съгласно.

Генералната цел е с решение на Общинския съвет да започне процедура за финансово оздравяване. Не по-късно от 1 месец, или до 20 юли 2016 г., кметът трябва да изготви план за оздравяване и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. Точната дата ще бъде гласувана от ОбС, но се очаква, че промяна няма да има.

До 20 юли планът ще бъде публикуван на официалната електронна страница на Общината като едновременно с това ще бъдат обявени датата, мястото и часът на провеждане на общественото обсъждане, но не по-рано от 14 дни от оббнародването на стратегическия документ. Ще бъдат определени екип от общинската администрация и външен консултант, които ще приемат предложения и становища от заинтересованите лица.

В 7-дневен срок от провеждане на публичното обсъждане Общинският съвет със свое решение ще определи срока на процедурата по финансово оздравяване и би трябвало да приеме плана за финансово оздравяване.

Законът за публичните финанс предвижда и това: Общинският съвет може да възложи на кмета на общината да направи искане до министъра на финансите за финансово подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет за целите на изпълнението на плана за финансово оздравяване.

Припомняме, че през февруари 2016 г. Община Перник влезе в списъка на 20-те най-закъсали общини в страната, за които правителството обяви, че спешно ще спасява от финансов крах. На практика оздравителният план е част от тази мярка. Заедно с него обаче общинската управа трябва да набележи и мерки за завишаване на приходите.

От встъпването си в длъжност, т.е. от половин година, кметът Вяра Церовска твърди, че дефицитът на Община Перник надхвърля 30 000 000 лв. Какъв е точният размер на тази сума обаче, никой не казва. Неотдавна тя обяви, че единственият вариант за Община Перник е да кандидатства за държавна финансова помощ, която се отпуска на най-закъсалите общини, в противен случай Перник трябва да обяви фалит. „Отпускането на безлихвен заем е като лекарство за общини в тежко състояние”, каза кметът, уточнявайки, че лечението вече е закъсняло.

Ето какво каза още Церовска в интервюто: „Към момента общо дълговете са над 30 млн. лв. От тях краткосрочните задължения с падеж до края на 2016 г. са около 20 млн. лева, без да се включват в краткосрочните задължения временните безлихвени заеми от Републиканския бюджет, дължими към края на 2016 г., а те са 7, 2 млн. лева.

Към 31.05.2016 г. просрочените задължения са 15,1 млн.лева, от които към доставчици 12 млн. лв. Към тях трябва да добавим задължения по извършени финансови корекции във връзка с изпълнените от община Перник проекти “Изграждане на регионално депо за битови отпадъци” – 3,4 млн. лева, които трябва да бъдат изплатени до края на 2016 г., лихви за просрочени задължения към “Топлофикация” – 600 хил. лева, за които е подписано споразумение през май 2016 г. за разсрочено плащане, с което просрочените задължения към края на годината ще станат 20 млн. лв.”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.