iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започна делото срещу избора на кмет в Перник

Започна делото срещу избора на кмет в Перник 11_1416576170

Административният съд в Перник даде ход на делото срещу ибора на кмет на Община Перник. Решението беше атакувано от заместник- кметовете Илинка Никифорова в качеството си на изпълняващ длъжността кмет, Петър Първанов и Владимир Босев.

След едночасово заседание, става ясно че съдът ще се произнесе по казуса в законоустановения едномесечен срок.

Никой от жалбоподателите не се яви в съдебната зала. Илинка Никифорова бе представила болничен лист и молба делото да бъде насрочено за друга дата и час. Петър Първанов и Владимир Босев са депозирали искане за отвод на жалбите си. Съдът обаче остави искането на Първанов без уважение и без право на обжалване.

Новоизбраният кмет Иван Иванов също не бе в залата, но бе представляван от адвоката Катя Иванова. Пред съда бе и адвокатът на ОбС Марияна Евтимова. И двете защитиха тезата, че съдът трябва да даде ход на делото и че Илинка Никифорова е можела да бъде представлявана от юрисконсулт. Такова бе и становището на прокурора. Според държавното обвинение Владимир Босев няма качество на страна по процеса.

В хода на делото бяха коментирани двете заповеди на кмета Росица Янакиева, с които определя за свой заместник и ВрИД-кмет Илинка Никифорова. Стана ясно, че съдът е запознат и със заповедта от 13 юни 2011 г., и с тази от 2 септември 2014 г. И Евтимова, и Иванова смятат, че заповедта от 2.09.2014 г. е нищожен административен акт в противоречие със закона и при нарушена компетентност. Мотивите: след прекратяване на пълномощията на Янакиева на 23 октовнри 2014 г. от ОИК, заповедта е изчерпала своето действие.

Двете адвокатки развиха тезата, че решение 918/31.10.2014 г. на ОбС Перник за избор на кмет е законосъобразно и в хипотезата на чл. 42 ал. 5 от ЗМСМА. Тълкуването им за продължителността на кметския мандат бе, че той е в рамките от 23.10.2011 г. до 23.10.2015 г. /вкл/.

Катя Иванова счита, че е недопустимо да бъде ревизиран акт на ЦИК – в конкретния случай решение по кметския казус, с което се определя, че частичен избор за кмет в Перник не следва да се произвежда, тъй като до края на мандата остава по малко от една година. Решението на ЦИК не е оспорено пред ВАС в 3-дневен срок, подчерта Иванова.

Прокурорът също посочи, че решението на ЦИК е ясно, но посочи, че председателят на ОбС не е спазил процедурата по обявяване на извънредна сесия, въпреки че това не нарушава законосъобразността на решението на ОбС за избор на кмет.

На делото бяха общинските съветници от ГЕРБ Милена Миланова, Денислав Захариев, Владислав Караилиев и Румен Танев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.