iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започна почистването на Струма

Започна почистването на Струма 07_1374503515

Започна почистването на Струма в централната градска част на Перник. Поръчката е направена от община Перник, от няколко дни с багер се работи за премахването на събралия се пясък, тиня и растителност.

Изкореняват се всички растения и храсти в руслото, премахва се и насъбрана земна пръст. Ще бъде почистен участъкът от квартал Твърди ливади до квартал Дараците, който е близо два километра, поясни градоначалникът на Перник Росица Янакиева.

Превантивните действия на общината целят да се предотврати евентуална бедствената ситуация. Последният път, когато бе почиствано коритото, бе обхванат участъкът от бившето кино "Кракра" до моста при водоснабдителното дружество. За съжаление днес той не е в най-доброто състояние, а най-грозното е, че перничани си позволяват да превръщат речното корито в нерегламентирано сметище, в което изхвърлят битови и строителни отпадъци и дори стари мебели. Миналата година в самия център на областния град дълго време плуваше изхвърлен фотьойл.

При пролетни порои и обилните дъждове в началото на лятото високото ниво на Струма довлече и много кал и тиня от горното си поречие. Миналата година в квартал “Изток”, където реката преля и излезе
от коритото си преди две години заради непочистена ниска, а на места и висока растителност, беше изградена и дига, за да не повтори кризисната ситуация. Перничани смятат, че трябва да се работи в посока стопанисване, което зависи предимно от самите граждани. Зашото 25-те хиляди лева, дадени сега за поредното привеждане на руслото на реката в приличен вид, иначе
ще се окажат хвърлени на вятъра.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.