iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравко Аргиров е събрал най-много точки за ромски медиатор в общината

Здравко Аргиров е събрал най-много точки за ромски медиатор в общината 03_1426166166

Назначиха в Община Перник 38-годишният Здравко Огнянов Аргиров за новият ромски здравен медиатор в общината. В конкурс участваха четирима кандидати, като той събра най-много точки. Това съобщи ресорният зам.-кмет д-р Адриан Симеонов. Останалите претенденти са били жени, а едната от тях не се е явила.

На второ място е класирана Йорданка Иванова, а на трето – Адриана Андреева.

Конкурсът е проведен на 9 март пред 9-членна комисия, оглавявана от д-р Адриан Симеонов.

Здравко Аргиров ще бъде посредник между здравните заведения и ромското малцинство в Перник, което е над 10 000 души. Голяма част от тях са без здравни осигуровки. Той ще работи за повишаване на здравната култура сред ромите, ще разяснява правата им, ще им съдейства за медицински услуги и др.

В момента Здравко Аргиров е на задължителния курс за здравни медиатори. Той вече е минал такова специализирано обучение в Медицинския колеж в Пловдив преди 8 години и притежава сертификат за успешното му завършване, но е добре да опресни знанията си, обясни зам.-кметът д-р Симеонов.

Огнянов на практика се връща към стари здължения. Той беше първият ромски здравен медиатор в Община Перник през 2008 г. по времето на кмета Антоанета Георгиева. Беше избран пак в средата на месец март, точно преди 8 години.

Оттогава досега в града е имало още двама медиатори, които бяха жени, но като че ли работата не им спореше. Някои смятат, че причината за това са многобройните ромски лидери, които не работят единно за добруването на етноса, а воюват помежду си.

На местните избори през 2007 г. Здравко Огнянов беше на 5-а позиция в листата за кандидати за общински съветници на партия „Рома”. Листата беше водена от местния ромски бос Валери Василев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.