iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Районна прокуратура – Перник привлече като обвиняем кмета на община Трън

Районна прокуратура – Перник привлече като обвиняем  кмета на община Трън  10_1475814672

Районна прокуратура – Перник привлече в качеството на обвиняем Станислав Николов, кмет на община Трън за престъпление по транспорта - чл. 343а, ал. 1, б. „а“, пр. I, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“, пр. I, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. Той е обвинен, за това че на 13 ноември 2015 г. при управление на автомобил „Фолксваген Туарег“ на кръстовище пред училище „Гео Милев“ в гр. Трън е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка и средни телесни повреди на 6-годишния Ивайло Стоянов.Разследването по делото първоначално се провеждаше под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Трън. С постановление от 20.07.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се проведе в район, различен от района на РП – Трън. Предвид обстоятелството, че водач на автомобила е кметът на Община Трън, за да се избегне каквото и да е съмнение в обективността и безпристрастността и за да се осигури обективност, всестранност и пълнота на разследването, главният прокурор разпореди ръководството и надзора по досъдебното производство да се осъществява от Районна прокуратура – Перник.Продължилото под ръководството на РП - Перник разследване се проведе от следователи от следствения отдел на Окръжна прокуратура – Перник. Назначена и изготвена бе комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, проведоха са допълнителни разпити на свидетели и се събраха достатъчно доказателства, обосновали привличането на кмета на община Трън като обвиняем за престъплението по транспорта.

Пътно-транспортното произшествие настъпи на 13 ноември 2015 г. в зоната на нерегулирано кръстовище между ул. „Вельо Стоянов“ и ул. „Петко Д. Петков“, пред училищния двор на СОУ „Гео Милев“. От събраните по досъдебното производство доказателства и от заключението на автотехническата експертиза е установено, че Станислав Николов, управлявайки автомобил м. „Фоксваген“ – Туарег е нарушил правилата за движение по пътищата - не е бил внимателен и предпазлив към пешеходеца и не е изпълнил задълженията си при приближаване към място, където се намират деца да намали скоростта, а при необходимост да спре и въпреки предупредителния знак „Деца“ е блъснал 6-годишния Ивайло Стоянов.

Николов е избрал скорост на движение 25 км/ч., която не му е позволила при внезапната поява на 6-годишното дете да спре автомобила преди да настъпи ударът с него. По този начин Станислав Николов по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на Стоянов, изразяваща се в травматична роптура на слезката, довела до загуба на слезката и средни телесни повреди – травма на корема с травматична роптура на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив. След деянието Николов е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.От заключението на комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза е установено, че причината за възникването на ПТП не е от технически характер и би следвало да се търси в субективните действия на водача – Станислав Николов, който в зоната на действие на пътен знак „А19“ – „Деца“ е избрал скорост на движение, която не му е позволила при внезапна поява на дете да спре автомобила преди да настъпи удар с детето. „Възможност за предотвратяване на инцидента за Николов е имало, при условие че скоростта му на движение в конкретната обстановка е била не по-висока от 11 км/ч.“, сочат експертите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.