iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общински съвет прие програма за бездомните кучета

Бездомни кучета в Перник Pernik

В програмата са набелязани конкретни мерки за овладяване на популацията на безстопанствените кучета до изчезване на явлението „улично куче". Гражданите пък, които проявяват грижа към бездомните кучета, нямат право да ги хранят и обгрижват край жилищните блокове или междублоковите пространстваспоред Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета за периода 2012-2015 г. 

2040 е приблизителния брой на свободно движещите се кучета в града- сочат резултатите от направено преброяване през 2009-та година, като в него не са били включени уличните кучета от промишлената зона в града. На практика механизмът „Кастрирай и върни" не решава проблема с агресивността на кучетата, тъй като голяма част от ухапани от кучета перничани са пострадали именно от кастрирани животни.

До изграждането на общински приют ще се използва сега действащия изолатор в кв. Кристал. Предвижда се разширяване на двора с още 3 декара при капацитет 200-250 кучета.

Засилва се контролът за регистрация на домашните кучета и плащането на „Такса за притежаване на куче". Към момента едва 512са регистрираните домашни кучета, но броят на нерегистрираните е много по-голям. В едно домакинство ще могат да се отглеждат до две кучета, като за спазването на тази забрана ще следят кметовете на населени места.

Хората, които желаят да обгрижват безстопанствените кучета, ще могат да го правят, като настанят животните извън населени места, в оградени пространства и вързани. 

Източник: pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.