iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинските съветници си вдигнаха заплатите

Общинските съветници си вдигнаха заплатите сн. novini.bg

Както много други общински съвети в страната и пернишките съветници намериха законен начин да си вдигнат заплатите. Вече срещу подписана декларация за направени разходи служителите на съвета ще получават по още 250 лева към месечните си заплати.

В т. 9 от алинея 1 на член 16 записаха, че възнагражденията им трябва да се изплащат ежемесечно до 10-то число на следващия месец на база заверени присъствени листа от председателите на комисии или от председателя на ОбС, в зависимост от вида на заседанието. Досега има практика възнагражденията на съветниците да се бавят, понякога с месеци.

Точката 10 на същите член и алинея получи промяна, според която разходите на общински съветник за дейността му трябва да се възстановяват в размер на 250 лв. на месец, като сумата е разписана и с думи. Това ще става срещу представена декларация в която съветникът ще декларира размера на направените от него разходи във връзка с работата му като съветник, но по никакъв начин няма да представя разходни документи или отчет за какво точно е харчил пари тъкмо в качеството си на съветник.

Тези 250 лева, защото няма никакво съмнение, чи никой няма да запише по-малко, се приемат като правомерно направени разходи и според приетата поправка в правилника ще трябва да се изплащат заедно с другите възнаграждения на съветниците.

Приета беше и поправка, която да промени чл. 17 от правилника, веднъж вече променян с решение № 206 от 28.06.2012г. в тази му част, но обжалвана през съда. Поправката се отнася до възнагражденията на съветниците за работата им в постоянните комисии, които не могат да надхвърлят сумата от 250 лева в рамките на един месец.

При гласуването на това решение само двама от левицата се въздържаха, а Ненко Темелков и Николай Неколаев не присъстваха в залата.  Бившият председател на групата на БСП и коалиция д-р Александър Алексиев отсъстваше от извънредното заседание.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.