iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват лятната експедиция “Кракра”

Откриват лятната експедиция “Кракра”  08_1407430461

Седмата лятната археологическа експедиция „Кракра” ще бъда открита в понеделник на 11 август от 18 часа. Официалното откриване ще направи кметът на Перник на крепостта. Тази година експедицията ще продължи до 23 август. Ученици от Перник ще влязат в ролята на екскурзоводи на крепостта „Кракра”. Те ще посрещат туристи и ще им разказват за историята на историческия хълм. Инициативата тази година е посветена на 85-та годишнина от обявяването на Перник за град. В нея ще се включат 30 ученици. Те ще правят и разкопки на
хълма „Кракра”. За участниците в експедицията ще бъде монтирано грънчарско колело. На него младежите ще изработват съдове, характерни за бита на местното население.

Те ще конструират и макети на исторически забележителности, ще бъдат ангажирани в разнородни дейности в Регионалния исторически музей. В програмата на експедицията са включени също образователни екскурзии. По време на византийското владичество до земите около Перник достигали набезите на нормани, узи, кумани и печенеги, а в края на XII век през тях преминала една от колоните на III кръстоносен поход на Фридрих I Барбароса. В пределите на Втората българска държава Перник е от 1204 (по времето на Калоян, когато България се разширява значително). През XIII и XIV век продължило
строителството на църкви, манастири и други сгради, като особен напредък бележи църковната живопис - стенописите на Земенския манастир.

С падането на България под Турско робство Перник загубва много от значението на крайгранично селище и крепост. Въпреки това с усилен труд и благодарение на това, че околностите не са населявани продължително време от турци, населението съумява да изгради едно скромно благосъстояние. Особено е развито скотовъдството (при двете си нападения над Перник през 1690 г., граф Шенкендорф успява да отнеме над 7000 !! глави добитък). При разпадането на Турската империя две бедствия минават през Перник - кърджалийски банди и чума, които принуждават населението да се изтегли в планините.
Непосредствено след Освобождението през 1878 година Перник е село с разпръснати махали, наброяващи около 1 000 жители.

Възходът на града започва с разработването на богатите каменовъглени запаси в неговата околия. От 1891 тези залежи интензивно се разработват и Перник става център на камено-въгленото производство в Царство България - тук се добиват 75-95 % от въглищата. През 1893 г. е открита ж.п. линията София-Перник. През 1895 г. е построена първата в България сепарация за въглища, а през 1933 г.- първата брикетна фабрика.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.