iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Парите на общините с милиард по-малко

Перник сред задлъжнелите общини

С близо 1 млрд. лв. са намалели държавните трансфери и собствените приходи на общините през 2011г. Местните власти са разполагали с 4 млрд. лв., а задълженията на общините към бизнеса продължават да нарастват и за м.г. 160 местни власти са натрупали над 200 млн. лв. просрочени дългове. Сред най-задлъжнелите са общините Видин, Дупница, Перник, Бобов дол и др.  Тези данни бяха изнесени на общото събрание на Националното сдружение на общините.

Половината от задълженията на общините са за комунални услуги - ток, вода, чистене. Останалите 100 млн. лв. не са разплатени на строителни фирми, обясни зам. изпълнителният директор на сдружението Емил Савов.

Заради закъснелите плащания през 2011 г. във всеки момент по около 30 общини са били със запорирани сметки от фирми за различен период от време, като рекордът е 50 общини с едновременно запорирани сметки, обясни още Савов.

"Компаниите прибягнаха до помощта на частните съдебни изпълнители, след като месеци наред, а някои и с години, не могат да си приберат парите за свършената работа. Имало е обаче и драстични случаи на разпродажба на общинска собственост от съдебни изпълнители, без общината да е била уведомена", обясни Савов и даде пример с община Стамболийски.

Две общински сгради и 100 дка мотописта бяха продадени от частен съдебен изпълнител м.г. без кметството и да подозира. Общината бе осъдена да плати 73 хил. лв. на пловдивска фирма за чистене, но случаят сега е в прокуратурата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.