iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Янакиева разкри политически договорки в Сдружението на Общините

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Кметът на Перник Росица Янакиева беше избрана за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ). Въпреки обещанието на премиера Борисов, че шефът му ще бъде от опозицията, това не стана  Изборът на новото ръководство на НСОРБ е резултат от политическа договореност между ГЕРБ и ДПС, коментира Янакиева след избора на ръководството на Сдружението, без да посочи каква.

За първи път в 15-годишната история на Националното сдружение на общините (НСОРБ) начело на организацията няма да бъде кмет от БСП, а СДС няма свой представител в 23-членния управителен съвет. Местата в него бяха разпределени ГЕРБ – 12, БСП – 8 и ДПС – 3. За председател на сдружението беше избран независимия кмет на Пазарджик Тодор Попов, чиято кандидатура е била съгласувана с централното ръководство на ГЕРБ и беше подкрепена и от ДПС. В замяна партията на Доган получи поста председател на контролния съвет на НСОРБ, който беше оглавен от кмета на Антоново Танер Али. Това реши общото събрание на сдружението на общините.

Така към парламентарната и изпълнителната власт ГЕРБ превзе и управлението на НСОРБ, в което членуват всичките 264 общини в България и е единствената национално призната организация в Комитета на регионите в ЕС.

ГЕРБ е получил подкрепата на ДПС срещу обещание да получат финансиране по европроекти, както и кметовете на Доган да не бъдат обезпокоявани с финансови проверки и ревизии, коментираха представители от ДПС.

От ГЕРБ и ДПС отричат да е имало предварителни политически договорки. В кулоарите обаче ясно се видяха совалките между Камен Костадинов, член на Централното оперативна бюро и заместник-председател на парламентарната група на ДПС, и кмета на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ.

Според Костадинов с избора на Тодор Попов се прави опит сдружението да стане надпартийно. Причината е, че Попов не е кандидат на ГЕРБ, а независим, който и на местните избори и сега е бил подкрепен от ДПС, обясни Костадинов.

Тодор Попове беше избран за шеф на Националното сдружение на общините с 305 гласа. Конкурентът му от БСП, кметът на Търговище Красимир Мирев събра 159 гласа.

Кметът на Пазарджик каза, че ще се бори за поне двойно увеличаване на държавния трансфер за капиталови разходи на общините. За тази година от държавния бюджет са предвидени около 65 млн. лв.
Новият управителен съвет на сдружението на общините

Тодор Попов, кмет на Пазарджик – председател

ГЕРБ
Димитър Николов, кмет на Бургас
Детелина Николова, кмет на Добрич
Даниел Панов, кмет на Велико Търново
Пламен Стоилов, кмет на Русе
Иво Димов, кмет на Димитровград
Владимир Владимиров, кмет на Кула
Димитринка Каменова, кмет на Берковица
Иво Иванов, кмет на Лом
Румен Маноев, кмет на Козлодуй
Галина Стоянова, кмет на Казанлък

БСП
Красимир Мирев, кмет на Търговище
Денчо Бояджиев, кмет на Разград
Георги Козарев, кмет на Пещера
Емил Караиванов, кмет на Асеновград
Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев
Росица Янакиева, кмет на Перник
Румен Гунински, кмет на Правец
Георги Димитров, кмет на Карнобат

ДПС
Хасан Азис, кмет на Кърджали
Ахмед Башев, кмет на Гърмен
Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.