iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мапа Дженгиз с ултиматум да възстанови пътя Перник - Големо Бучино - Суходол

„Мапа Дженгиз” има пореден ултиматум да възстанови пътното платно на пътя  Перник - Голямо Бучино - Мало Бучино –Суходол. До 20 май турският консорциум, строител на магистрала „Люлин”  трябва да изкърпи пътната отсечка.  Гарант за изпълнението е Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

 От агенцията са поели пореден ангажимент пътят да бъде прекласиран в трети клас и така да стане част от републиканската пътна мрежа. Тогава през Оперативна програма „Регионално развитие”може да бъде заложен за възстановяване и асфалтиране с параметрите, на които съответства един третокласен път. Това съобщи пред Агенция „Фокус” кметът на Община Перник Росица Янакиева след среща с представители на АПИ и „Мапа Дженгиз”.

Многократно са провеждани срещи със строителите на магистрала „Люлин” и АПИ във връзка с проблемите, които строителите са създавали на жителите на Перник и по-специално в село Големо Бучино и  квартал „Църква” през последните 4 години. „Преди около месец и половина една такава среща се проведе в АПИ. Когато обектът вече е пред финал и предстои строителите да предадат обекта и да напуснат територията, остават проблемите пред общината и хората, които живеят в тези райони.

Основно, проблемите са свързани с възстановяването на пътя между Перник – Голямо Бучино, Мало Бучино - Суходол. Това е четирикласен път, като едната половина е собственост на Община Перник, другата половина е на Столична община.

Преди десет дни с Йорданка Фандъкова изпратихме общо писмо до министър Плевнелиев, до АПИ и до министър-председателя във връзка с този път”, обясни Янакиева. Общинските съвети на двете общини са взели решение пътят да бъде прехвърлен на държавата и прекласиран в трети клас. „Според международните стандарти, винаги трябва да има дублиращ път, който да бъде паралелен на магистралната отсечка. Това беше един от основните въпроси. Техните коли, които ползваха пътя за строителството на магистралата, го съсипаха и на места вече няма никаква настилка”, подчерта кметът на Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.