iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


1 юни - Ден на детето

1 юни - Ден на детето

Честването на международния ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда в Женева през 1925 година.

През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие.
Тази благотворителна акция в САЩ съвпада със спомената вече конференция, провеждаща се по същото време в Женева.

На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва.

За първи път 1 юни е честван през 1950 година в 51 страни по света.

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние.

Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.