iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


50 къщи под вода до магистрала "Люлин"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

50 къщи плуват в един метър вода под естакадата на магистрала „Люлин”. Наводнени при всеки дъжд са мазетата и първите етажи, алармира кметицата на село Драгичево Росица Стоянова. Драмата се повторила и при последния валеж преди няколко дни.

Изместена река и незаконен канал са причина за потопа, стана ясно днес. Според Стоянова корекцията на руслото на река Рударска при строежа на аутобана предизвиква преливане и водата влиза в частните имоти. Промененото корито бе една от поразциите, заради които градоначалникът на Перник Росица Янакиева отказа да подпише акт 16 за „Люлин”, докато турският строителен консорциум „Мапа Дженгиз” не поправи щетите.

Турците възстановиха по-голяма част от поразиите, коментираха от „Пътно управление”. Засегнатите от преливанията къщи обаче имали незаконен водопровод. Местните сами си пуснали тръби за мръсната вода към реката. При дъжд тя влизала в канала. Въпреки това, от Пътното щели да изпратят представител, който да огледа мястото и да реши как да се помогне на драгичевци. Вероятно ще се водят преговори с „Мапа”, нейни работници да изкопаят още малко коритото на реката в проблемния участък. Те щели да идват този месец, за да си довършат почистването на оттока под ж.п. линията край естакадата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.