iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


500 лева глоба за бизнесмен с патлак без тапия

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Изтича гратисния срок за регистрация на неогнестрелно оръжие.

На нарушителите ще бъде налагана глоба 500 лв. и имиществена санкция в размер на 1500 лв. Такова назакание ще получат всички въоръжени с газови патлаци бизнесмени и гардове, ако не са си извадили тапия за тях. Срокът да сторят това е до 17 септември, напомниха от полицията.

До тази дата притежателите на неогнестрелни оръжия – газ-сигнални и пневматични оръжия следва да се явят в съответното РУ “Полиция”, по постоянен адрес за физическите лица, и по мястото на съхранение на оръжието за юридически лица, и да декларират притежаваното от тях оръжие. След този срок за новопридобитите неогнестрелни оръжия – газ-сигнално и пневматимчно оръжие гражданите в двуседмичен срок от закупуването му трябва да го представят в съответното РУ “Полиция” по постоянен адрес /или по място на съхранение – за юридическите лица/ за регистрация. За неизпълнение на това  задължение гражданите и юридическите лица носят административно наказателна отговорност – глоба в размер 500 лева и/или имуществена санкция в размер 1 500 лева, съгласно разпоредбата на чл. 178 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Гражданите, получили разрешения за дейности с огнестрелни оръжия – ловно, бойно /късо/ или спортно оръжие, в едномесечен срок преди изтичането на срока на валидност на разрешението, са длъжни да подадат заявление по образец за продължаване срока му  до органа, който го е издал /началника на РУ” Полиция” по постоянен адрес за физически лица, или по мястото на съхранение за юридически лица/. При неизпълнение на това  задължение огнестрелното оръжие се изземва от органите на МВР и се налага административно наказание глоба в размер от 500 до 2000 лева и/или имуществена санкция от 3 000 до 10 000 лева, съгласно разпоредбата на закона.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.