iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арест за подбуждане на омраза в нета

Перник снимка: за хората и събитията -омраза в нета

Всеки сигнал от граждани, институции или неправителствени организации за насаждане на расова, етническа или верска омраза да бъде разследван незабавно.
 
Полицаите, които охраняват масови мероприятия, да задържат всеки, който насажда такава омраза. Това указание е изпратил главният прокурор Борис Велчев до ръководителите на прокуратурите в страната заради “зачестилите масови нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата”.
 
За подбуждане към етническа и религиозна омраза НК предвижда затвор до 6 г. и глоба от 5000 до 30 000 лв.
 
От своите компютри служители на МВР и ДАНС следели градуса на напрежение в няколко групи с десетки хиляди участници, образували се покрай събитията в Катуница и последвалите демонстрации и сблъсъци с полицията. Това официално беше отречено, но  в Перник полицейският шеф комисар Валентин Димитров обяви, че  по тяхна информация  двама човека  много активно са опитвали да насаждат агресия в интернет. По думите му група тийнейджъри също създавала напрежение сред ромското население. Десетина момчетата ходели с черни тениски, скандирали обиди срещу циганите и им се заканвали.
 
Снощи, в късните часове възникна напрежение в пернишкия квартал „Хумни дол”.  Потрошени с камъни прозорци на ромска фамилия, докато тя вечеряла, изкараха на навън голяма   група роми, въоръжени с подръчни средства за отбрана. В гонене на сензация местни сайтове силно преувелечиха новината и това даде повод за развихряне на агресия и етническа омраза по форумите. Сле намесата на МБР, напрежението беше овладяно.
 
Наред с призивите срещу ромите, много хора ужасени от случващото се приканваха към разум. Нормалните хора недоумяват защо гневът е насочен срещу мизерващите роми, а не срещу тези, които са позволили те да бъдат поставени извън правилата и законите. През всичките 22 години на демокрация не се намери нито едно правителство, което да предприеме дългосрочна стратегия за решаване на ромския проблем. Изразяването на гражданската позиция изисква да се защити слабия и да се наказва виновният, смятат повечето хора.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.