iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болният Пепи вкара дузпа на медицината

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

„Ани, виж, вече мога да ходя! И топка ритам!”. Така ме посреща 6-годишният Пепи у дома си в пернишкия квартал „Изток”. Още от вратата хлапето дърпа майка си София да му сложи ортезите и да се похвали с чудото. След дълги години на легло и в количка, заклейменото от лекарите като инвалид доживот момченце прави първите си стъпки. На собствените си крачета. Ортезите само пистягат таза и пазят костите от огъване. Иначе крачките са истински. Слагам топката пред Петърчо и той я шутира. Очите му искрят от щастие. Вместо по няколко минути, той храбро крачи около час по направената от дядо му успердка. Придържа се с ръчички само за да пази равновесие. Всичко това се случва напук на мрачните лекарски прогнози. Хората в бели престилки отписват хлапето още след раждането заради шестте му тежки диагнози. Сега малкото момченце Петър Димитров с усмивка вкарва дузпа след дузпа на медицината. Той говори, разказва книжки, учи английски и вече ходи.

Чудото става в деня, когато църквата почита Светите безсребрени лечители Козма и Дамян. Предишната вечер семейството се е събрало у дома, за да празнува шестия рожден ден на Петърчо. Майката София и дядото Румен вече са взели поръчаните скъпи ортези за детето. Но още не смеят да ги пробват. Чакат да отмине празника, защото не знаят какъв ще е резултатът. Лекарите ги предупреждават, че само изправянето на Пепи може да отнеме месец. Още толкова може да мине, докато направи първата си крачка. На следващата сутрин тортата вече е изядена и Пепи е по-спокоен. Тогава за първи път му слагат пластмасовите шини, които държат краката му изправени. Правят манипулацията в клиниката по ортопедия в Горна баня в присъствието на рехабилитатор. Помагат и двама студенти по медицина. Още незакопчали коланите, момченцето се надига. Веднага след това започва да ходи.

Вцепених се, разказва майката София. Уплаших се да не падне и да стане злополука. Никога нито за миг не съм губила надежда, че момченцето ми ще се оправи и ще ходи. Но ми трябваха няколко минути, за да реагирам. После дойде емоцията. За първи път в живота си изпитах такова нещо. Есещах, че имам сили да избия тавана на болничната стая и да полетя в небето. Това е безмерно щастие, хвали се смелата перничанка. Тогава тя панически търси телефон с нейния оператор, за да позвъни на майка си и да й съобщи новината. Нейната мобилка е със спрени изходящи повиквания за закъснение в плащанията. Оказва се обаче, че  заради почивния ден повечето пациенти са изписани, а тези, които са останали са с друга услуга и София не посмява да им навърта големи сметки. За щастие майка й, подтиквана от шесто чувство, тича в същия миг да купи предплатена карта и веднага звъни в болницата. Жената също онемява, когато разбира, че внукът след шест години лечение вече е на крака.

ОТКРИЛИ АНОМАЛИИТЕ ПРЕДИ РАЖДАНЕТО

Малко преди да роди, София разбрала от лекари, че детето, което носи, има сериозни здравословни проблеми. В последния месец на бременността обаче няма как да се реагира. Нямам роднини с аномалии, споделя всеотдайната майка. Според нея Петърчо е увреден заради недостига на фолиева киселина в организма й. Убедена е, че страшната присъда е могла да бъде предотвратена, ако й е бил предписан прием на витамин B9.

Шест страшни диагнози поставят лекарите още при раждането на Пепи. В медицинският му картон са изброени хидроцефалия, спина бифида, параплегия, аномалии на от делителната система - неврогенен пикочен мехур и рефлукс пета степен, а впоследствие и хипертония. Под сложните термини се крие истинска човешка драма – детето остава неподвижно за цял живот от кръста надолу.

Лекарите капитулират и обявяват своята безпомощност – лек няма. Дори съветват София да изостави рожбата си в социален дом, защото нямало да го бъде. Само дни са нужни на смелата перничанка да се окопити след тежката присъда и да намери сили да започне неравна битка с природата и учебниците по медицина. За да помогне на сина си, започва да търси най-новите технологии в медицината. Следват няколко години безкрайно ходене по болници. Първо с дренажна клапа е коригирана хидроцефалията. Благодарение на това хлапето говори, разказва книжки и филмите, които гледа. Следват три успешни присаждания на стволови клетки. След тях мускулите поукрепват, появява се нервна чувствителност, вдига се имунитетът. Операциите спасяват момченцето от пластика на пикочния мехур. Чудото прави екип лекари от Санкт Петербург. Всеки престой в болнична стая струва от 3600 до 5000 евро. И продължават. Докато Петърчо не проходи. Поради забраната на присажданията у нас обаче се преминава към алтернативно лечение.

 КАСАТА НЕ ПЛАЩА ЛЕЧЕНИЕТО

Лечението на  диагнозата на Петърчо  не се плаща от здравната каса. Покриват се само частично разходите по рехабилитацията.

София потърсила помощ и от "Българската Коледа". През 2008 г. й отпуснали 1000 лева и я изпратили към комисията за лечение на спина бифида. Там обаче отказали финансиране, защото нямало описани добри резултати от присаждания на стволови клетки на такива болни. Майката не се отказва и решава да пробва. А резултатът учудва дори медиците. Повечето от тях приписват неочакваното, но видимо подобрение с израстването на детето.

За няколко години майка и син извършват истинско чудо. Въпрреки мрачните прогнози, сега хлапето е надвило голяма част от недъзите си. Захвърля катетъра, проговаря и разказва приказки. Дори знае на английски имената на почти всички животни. Има си любимо стихотворение. Измисля и свое обяснение защо не може да ходи - бил още малък, но като порасне, ще може да стъпва спокойно. С радост обаче вече се пуска по пързалката в квартала. Яде само здравословна храна и агитира и околните да правят като него.

ДОЦЕНТ ДАВА НАДЕЖДА НА СЕМЕЙСТВОТО

Доц. Христо Георгиев от клиниката в горна баня е единственият лекар, който дава надежда, че Петърчо ще се изправи. През април той оперира тазобедрената става на момченцето. Преди това – през януари перничанчето излиза от операционната зала с удължено сухожилие на двата крака.

Сега Петърчо усилено тренира шутове на успоредката у дома си. Постоянно пита кога ще може да тича с децата навън. Вече е намислил какъв подарък да си поръча за следващия рожден ден. Иска червено колело с емблема на мечка. Обожава мечките и тигрите. Пада си по силните животни. Силни като него.

Държавата плаща повече за дете в сиропиталище

Колкото и парадоксално да звучи, държавата плаща повече пари за едно дете в социален дом, вместо да стимулира отглеждането на болни хлапета в семейна среда. Издръжката в сиропиталищата излиза по 7 500 лева на година. Майката на Пепи, която се реши да остави рожбата си у дома, взима по 188 лева месечно като негов личен асистент. 260 лева пък са инвалидната пенсия на Пепи и детските му добавки. С тези пари трябва да се плаща скъпото лечение и рехабилитациите. 1 000 лева струват само ортезите, които изправиха момченцето на крака. За последната операция София е взела заем от приятелка. За да се издължи сега кандидатства за кредит от банка. Иска да изтегли 2 хиляди лева. Заради ниската си заплата като асистент обаче не й разрешават. Единственото условие е да намери поръчител без никакви кредити. Търси такъв от няколко седмици, но не е успяла да го открие. Иска да заведе сина си на санаториум, за да укрепи с процедури мускулите му. Като придружител обаче й искат по 26 лева на ден, които няма откъде да извади.

ПЕРНИК ИЗБРА ПЕПИ ЗА ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА 

6-годишното болно момченце стана "Личност на годината" в Перник. Хората избраха малкия Петърчо пред цяла армия от местни величия заради смелостта и куража му в битката с обречеността. Изборът бе направен чрез анкета в интернет. Въпреки, че дотогава с подобно звание бяха удостоявани само хора с принос към града, появата на хлапето на награждаването предизвика бурни овации.

От няколко години перничани дружно събират пари за лечението на момченцето. Всеки помага с каквото може. Голяма част от парите идват и чрез Демократичния съюз на жените. Връзката става с кмета Росица Янакиева и местната шефка на съюза Цеца Младенова. Миналата година местните младежи организираха благотворителен концерт. Тогава трябваше да бъдат събрани спешно поне 2 хиляди лева за поредна операция в Русия. Концертът напълни напълни залата в Обединения детски комплекс. Почти всички състави от Младежкия дом излязоха на сцената, за да пеят и танцуват за Пепи. От билетите се събраха 2531 лв., като лично градоначалникът се включи в акцията.

Лечението на Пепи продължава и всеки с голямо сърце, може да се включи с помощ за смелото момченце.

Банкова сметка за дарение на Пепи:
София Руменова Димитрова
ДСК, клон 1302, Изток
IBAN: BG96STSA93000011257928
Разплащателна сметка № 02/11257928

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.