iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Брезник не пуска златотърсачите в града, прави референдум

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Брезник реши да изгони златотърсачите с референдум. На общоградско събрание местните решиха с допитване да документират нежеланието си в града да се открие златна мина. Избран е инициативен комитет, който да организира референдума. Преди дни и общинският съвет каза "не" на добива на благороден метал, който възнамерява да започне столичната фирма с канадско участие "Трейс Рисорсиз". Старейшините оспорват в съда стартирането на оценка за въздействие на околната среда и пуснаха жалба до екоминистерството.

Притесненията на местните са, че мината ще бъде само на 100 метра от легендарната желязна вода, която извира в планината Бърдото и която лекува анемия. За нея идват туристи от цяла България. Брезничани смятат, че на тях бъдещата мина ще предложи най-неквалифицирите длъжности , а броят на работните места едва ли ще надвишава 200. На общоградското събрание бе оповестено, че бъдещите инвеститори вече са започнали изкупуването на земеделски земи в района на „Милин камък" за смешната сума от 100 лева на декар.

Според огласените данни от сондажите на "Трейс Рисорсиз" под южния склон на Бърдото лежат 463 217 унции или 14,4 тона злато и 2 100 112 унции или 65 тона сребро. Съкровището се оценява на близо милиард по борсови цени.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.