iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честит рожден ден на писателката Здравка Евтимова!

Перник снимка: за хората и събитията - Здравка Евтимова!

Рожденият си ден празнува днес родената в Перник писателка Здравка Евтимова.

Голяма част от творбите на писателката са публикувани в цял свят, в Америка и Великобритания са издадени няколко сборника с разкази, както и нейният роман “God of Traitors” („Божество на предатели”).

Разказът “Кръв от къртица” е избран за американската антология “New Sudden Fiction” с най-добрите истории на 21-и век.

Във Великобритания излиза и сборникът на Здравка Евтимова с разкази “Горчиво небе” (Bitter Sky), който получава наградата на английското издателство “SKREV Press”. “Васил” е отличен от радио BBC в конкурс, в който участват 2 000 творби от цял свят.

През 2006г. българската писателка беше обявена за новия Хемингуей и получи покана да твори в Америка. Признанието за Здравка Евтимова дойде от международната писателска организация.

Здравка Евтимова е редактор на секцията за българска литература на литературното списание „Muse Apprentice Guild“ в Сан Диего, Калифорния, и редактор на прозата от български автори на английското литературно списание „Fiction of the Avant-garde“, специализирано в областта на късия разказ.

Писателката е носител на множество награди, сред които: за дебютна книга (1985), Национална награда “Чудомир” на в. “Стършел" (1982), Национална награда за съвременен роман на фонд “Развитие” (1998) за романа “В студената ти сянка, лейди”, Специална награда за разказ на немската фондация “Lege Artis Verein” (1999), Награда за проза на английското списание “The Text” за разказите “Малката гара” и “Възбудата от снощи” (2000), Награда на английското издателство “Skrev Press” за сборника с разкази “Bitter Sky” (2003), Награда “Генчо Стоев” за серия разкази от балкански писатели на изд. “Балкани” (2003)

Здравка Евтимова е родена на 24.07.1959 г. гр. Перник. Завършила е английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Известно време тя е любимата учителка по английски за учениците в езиковата гимназия в Перник. После се отдава на преводите. Тя е превела на български повече от 30 книги на  английски, американски и канадски автори. Превежда произведения на български писатели на английски език. За постоянно работи като преводач в Министерството на отбраната, а по-късно за известно време е  на работа  към българската делегация на НАТО в Брюксел.

Литератирните й персонажи - обикновени хора от нашето ежедневие, пътуват с нея между Перник, Брюксел и САЩ.

Най-успешно пробилата на англоезичния литературен пазар съвременна българска авторка е майка на три деца.

По повод днешният й рожден ден нейни съграждани правят предложението тя да бъде предложена за почетен гражданин на Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.