iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честито да е името на всички, кръстени на св. Георги!

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

На 6 май  Българската православна църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец. По народен обичай  празникът е наречен  Гергьовден.

Името Георги има гръци произход, образувано е от думите “гео”, което значи “земя” и „ерго”-”работя”. Така се получава и значението на името- “земеделец”.

Името Георги става популярно в Европа през XIV в., когато кръстоносци донасят от Палестина историята за мъченичеството на Св. Георги, която е украсена с легендата как той се бори с дявола в образа на змей.

На 6 май имен ден празнуват носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо, Габриела и др.

Именик днес е президентът Георги Първанов. Рано тази сутрин на страницата си във Фейсбук той е написал: Честит ден на храбростта, скъпи приятели! Нека си пожелаем здраве, смелост и устрем, за да успяваме като народ. Ще се радвам много от вас и тази година да доведат децата си на гергьовденския парад, за да приветстваме отново българските воини.

Освен президентът, сред перничаните именици днес са зам. областния управител Георги Шарлачки,  общинскете съветници Георги Недев, Георги Милев, Галина Асенова, народният певец Георги Гьолски, младият изпълнител Георги Динев, бившият шеф на Гражданска защита Георги Кюркчиев, зам. кмета на Брезник Георги Лазаров, общественикът Георги Чернев, кино и фото операторът Георги Златарев, поетът Георги Маринов и много, много други. 

Да се свети и слави ието на кръстените на св. Георги!

  

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.