iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ден без найлонови торбички - във всяка община

Окончателното разлагане на найлоновите торбички може да отнеме стотици години.

Ден без найлонови торбички ще има във всяка общината в страната. Това решиха кметове на заключителната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за мандат 2007-2011, която се състоя в Боровец през седмицата.

Всяка община сама ще определи кога да бъде този ден, защото предложението на кмета на община Сливница Георги Георгиев такъв ден за всички да е 29 юли не е било прието. .

През октомври се очаква намаляване на броя на продаваните торбички, тъй като тогава ще се въведе фискален механизъм за контрол, обясни екоминистърът Нона Караждова, която участва в срещата на общините.

Община Кюстендил беше една от първите общини в България, които започнаха да предприемат мерки за ограничаване на употребата. В Перник отделни търговци също въведоха макар и символични такси за прекомерната употреба на найлонови торбички.

Продуктова такса за прозрачните найлонови торбички с дръжка, които имат дебелина до 15 микрона се въвежда от средата на тази година. Наредбата, която беше широко обсъждана в последните месеци, предвижда таксата догодина да бъде 0,15 лева на брой, за 2012 г. - 0,35 лева, за 2013 г. - 0,45 лева, а за 2014 г. - 0,55 лева на торбичка.

Като начало таксата ще бъде въведена само за тънките торбички, независимо от тяхната големина. Наредбата няма да засегне по-плътните торби, които се използват по няколко пъти и подлежат на последваща преработка.

Средностатистическият гражданин на ЕС използва ежегодно около 500 найлонови плика за покупки, повечето от които само по веднъж.

През 2008 г. общият обем на произведените в Европа найлонови пликове за покупки е 3,4 милиона тона, което се равнява на теглото на над два милиона леки автомобила.

Заради малките си размери и тегло найлоновите пликове често се оказват извън обхвата на мерките за управление на отпадъците, а  окончателното им разлагане може да отнеме стотици години. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.